Długi babci, a spadek

• Autor wątku Autor wątku lukashekluk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukashekluk

Użytkownik
Odpowiedzi
199
Witam.

Mam 1 pytanko... dostałem ostatnio pismo z zadłużeniu babci w jednym z banków. Przesłałem im akt zgonu i wszystko niby ok. Ale tutaj właściwie powróciła kwestia własnie tych długów. Babcia przed śmiercią nie spłaca tego długu ze wzlędu na "zabrane" świadczenia i komornik strącał 1/4 emerytury. Babcia zmarła we wrzesniu 2011r dług nie był splacany od 2008-2009r... więc wygląda na przedawnienie ale nie o to chodzi. Babcia miała 4 dzieci i połowa z tych dzieci odrzuciła spadek. Spadku nie odrzuciła ciotka oraz moja mama. Czy jeśli spadku nie odrzuciła moja mama i ciotka te długi nie zagrażają mi ? Mama ma rente ale nigdy mnie nie wychowywała i tyle wiem na jej temat. Ciotka też coś tam ma ale ja nie jestem instytucją udzielić informacji bo nei utrzymuje kontaktu z rodziną. Proszę o informacje bo troszkę się tym przejmuje. Nie pracuje i w dalszym ciągu się uczę dlatego boje się całej tej sytułacji. Sądze że 3/4 tych długów co były są przedawnione bo żadnych wezwań ani widu ani słychu od 3-4lat. Proszę o informacje.

Jeśli te długi nie zostaną spłacone przez ciotkę i mamę to po śmierci matki dostaniesz pewnie jakąś jego część w spadku o ile go nie odrzucisz.

a te długi nie uległy przedawnieniu? od 3 lat żadnych informacji. 1 raz dopiero ta informacja przyszła. Dług ma ok 4-5lat. Tzw. tyle nie jest spłacany

Powrót