długi brata-jak uniknąć spłaty?

• Autor wątku Autor wątku kat20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kat20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

mój brat od lat ciągle się zadłuża, nie płaci kompletnie nic, ciągle narastają koszty, przychodzi mnóstwo listów z windykacji. Brat jest zameldowany w domu rodziców, ale aktualnie nie mieszka tam. Rodzice obawiają się,że komornik zabierze im sprzęt z domu lub też sam dom za długi brata. Czy ich obawy są słuszne? Jeśli tak, to co zrobić, aby takiej sytuacji zapobiec?

Jeśli brat zaciągnął zobowiązania (długi) to nie mogą odpowiadać za niego rodzice. Nie napisałeś z czego brat się utrzymuje, czy pracuje bo jeśli pracuje to komornik zajmie mu część wynagrodzenia.

Ruchomości może zająć. Jak nie udowodnią, że należą do rodziców Zlicytuje. Natomiast domu nie zajmie.
Wymeldować brata i odsyłać nadawcą korespondencję, ze taki a taki pan nie mieszka i nie przebywa....

brat aktualnie wrócił z Niemiec i nie pracuje. jeżeli rodzice go wymeldują nie dostanie nigdzie pracy. w wynajmowanym mieszkaniu go nie zameldują.
brat niejednokrotnie miał myśli samobójcze i obawiamy się, że w końcu kiedyś może targnąć się na swoje życie. w takiej sytuacji długi przeszłyby na rodziców a w dalszej kolejności na mnie. wiem, że można zrzec się spadku w postaci długu. a czy można się przed tym zabezpieczyć już teraz?

Przepraszam. Proszę dalej podcierać pupcie bratu. Szkoda czasu na odpowiedzi Jesteście nadopiekuńczy. Stwarzacie mu komfort. A on na tym bazuje....jak jest chory to do psychologa na terapię grupową.

chciałam uzyskać poradę prawną a nie psychologiczną. chcemy się zabezpieczyć przed finansowymi konsekwencjami czynów mojego brata, ale jednocześnie nie chcemy pozbawiać go możliwości wyjścia z długów. bez zameldowania nigdzie go nie zatrudnią...tak trudno to zrozumieć?

Możecie zrzec się dziedziczenia za życia. Notarialnie Rodzice rodzeństwo. Jednak nie przypuszczam, że brat w dalszej odległości czasowej nie zawrze związku małżeńskiego.
I będzie miał dzieci. Wtedy dziedziczą dzieci, zona. Dopiero rodzice i Ty...
Powtarzam przejawiacie nadmierną troskę. Mozna wymeldować gdy będzie miał prace...

Ostatnia edycja:
Ma sobie wynająć mieszkanie i tam się zameldować. Umowa najmu z listą sprzętów należących do właściciela mieszkania skutecznie zapobiegnie zajęciu ich przez komornika.

Z kolei rodzice mogą zawrzec z synem umowę użyczenia lokalu, wyznaczyć pomieszczenie, w jakim ma przebywać, ztworzyć listę sprzetów do nich należących a użyczanych wraz z lokalem. Będzie to skuteczną obroną przed zajęciem ich własności.

dziękuję bardzo

Powrót