G
Gdzie_sprawiedliwosc
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Dzień dobry,
Przejdę od razu do konkretów:
Posiadam działalność gospodarczą od kilku lat, narobiłem sobie długów.
Długi są w 2 bankach.
W jednym banku jest kredyt firmowy, a w drugim prywatny.
Aktualnie posiadam zawieszoną działalność (od 2 miesięcy) ponieważ nie stać było mnie na opłacanie składek ZUS.
Działalność to przewóz osób.
Nie płacę od 2-3 miesięcy z braku funduszy, boję się nawet otwierać listy.
Pytania:
1.
Co jest moim majątkiem, a co firmy(chyba w DG majątek osobisty=prywatny)?
Do czego ma prawo komornik(co może zabrać)?
Czy jeżeli rzeczy są w majątku firmy może je zabrać choć są niezbędne do wykonywania działalności? Druga sprawa, że w tym momencie działalność jest zawieszona, więc czy to coś zmienia? Teoretycznie bez środków do pracy nie będę mógł żyć i oddawać pieniędzy dłużnikom, więc nie powinien mi tego zabrać prawda(np. samochód)? Jak odróżnić rzeczy które może mi zabrać, a których nie? Planuję odwiesić działalność w najbliższym czasie.
2.
Jak negocjować, w jaki sposób(mail, telefon, spotkanie) i z kim(windykator czy bank)?
Czy powiedzieć im, że nie mam żadnych pieniędzy i będę spłacał w miarę możliwości? Może prosić o umorzenie części długu albo o rozłożenie na raty, czy konsolidacja w takim wypadku jest możliwa( i korzystna)?
Proszę doradźcie mi coś, w końcu muszę się zmierzyć z tym problemem.
Przejdę od razu do konkretów:
Posiadam działalność gospodarczą od kilku lat, narobiłem sobie długów.
Długi są w 2 bankach.
W jednym banku jest kredyt firmowy, a w drugim prywatny.
Aktualnie posiadam zawieszoną działalność (od 2 miesięcy) ponieważ nie stać było mnie na opłacanie składek ZUS.
Działalność to przewóz osób.
Nie płacę od 2-3 miesięcy z braku funduszy, boję się nawet otwierać listy.
Pytania:
1.
Co jest moim majątkiem, a co firmy(chyba w DG majątek osobisty=prywatny)?
Do czego ma prawo komornik(co może zabrać)?
Czy jeżeli rzeczy są w majątku firmy może je zabrać choć są niezbędne do wykonywania działalności? Druga sprawa, że w tym momencie działalność jest zawieszona, więc czy to coś zmienia? Teoretycznie bez środków do pracy nie będę mógł żyć i oddawać pieniędzy dłużnikom, więc nie powinien mi tego zabrać prawda(np. samochód)? Jak odróżnić rzeczy które może mi zabrać, a których nie? Planuję odwiesić działalność w najbliższym czasie.
2.
Jak negocjować, w jaki sposób(mail, telefon, spotkanie) i z kim(windykator czy bank)?
Czy powiedzieć im, że nie mam żadnych pieniędzy i będę spłacał w miarę możliwości? Może prosić o umorzenie części długu albo o rozłożenie na raty, czy konsolidacja w takim wypadku jest możliwa( i korzystna)?
Proszę doradźcie mi coś, w końcu muszę się zmierzyć z tym problemem.