długi męża a wspólne mieszkanie

• Autor wątku Autor wątku panna111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

panna111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam i bardzo proszę o pomoc.

Mój mąż pracując w innym miejscy zamieszkania niż adres zameldowania, (ale przyjeżdżał 1-2 razy w miesiącu), narobił długów. W latach 2008- 2009 wziął kredyt w Gettin banku ok. 2000 zł, potem w firmie Finan ok 3000zł, w pko ok. 1500 zł, nie płacił abonamentu za telefon, nie zapłacił dwóch mandatów za przejazd bez biletu.
Tuż po tym stracił prace, wrócil do domu, był na zasiłku, który już się skończył i w tym momencie jego dochody wynoszą 0 zł, co jest równoznaczne z tym, że nie ma z czego oddać. Kredyty podobno były brane na zakup auta, które potem rozbił i nie nadaje się ono do użytku.
Ja o niczym nie wiedziałam i pewnie dalej nic był nie wiedziała, gdybym przez przypadek w piwnicy nie znalazła pism od firm windykacyjnych i wezwań przedsądowych. Za radą znajonych zrobiłam rozdzielność majątkową. Jedynym majątkiem jest chyba mieszkanie, które wykupiliśmy w 2008 r.
Czy firmy windykacyjne lub komornik mogą wejśc na moją pensję lub np. na mieszkanie i jak to wygląda tzn. że bedą zabierać z płaconego czynszu, czy zagrożą przejęciem mieszkania?
Mieszka z nami nasza pełnoletnia córka, która dokłada się do opłat i często kupowała coś do domu, np meble, telewizor, czy jej coś grozi ze strony tych firm?

Po zajęciu prawa Pani małżonka do żądania podziału majątku wspólnego - wierzyciele będą mogli żądać podziału wspólnego mieszkania. Zaś po dokonaniu podziału będą mogli żądać zaspokojenia swych wierzytelności z tej części, która przypadnie Pani współmałżonkowi.

Powrót