Długi ojca

• Autor wątku Autor wątku Artur2012
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Artur2012

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam szanowne grono, jeśli można proszę o doradzenie w moim przypadku. Zmarł mój ojciec ale zostawił długi w kilku bankach, wstępnie oszacowałem na kilka tysięcy, pożyczki i dość wysoki debet na jego prywatnym koncie, ojciec był na emeryturze.
Moja matka żyje ale nie ma dochodów, nigdy nie pracowała, obydwoje prawnie na siebie nie mają nic , jednak matce przysługuje spadek po jej dawno nie żyjącym ojcu, czyli dom w którym wszyscy mieszkamy. Co powinienem zrobić w takiej sytuacji ?
Dziękuję Pozdrawiam
Artur

wszystko zalezy od tego czy te kredyty były ubezpieczone czy nie, poza tym czy już ktoś zaczął domagać się zapłaty na etapie przedsądowym lub sądowym?? Spadek przysługuje MATCE po jej OJCU a więc tym wypadku jest to majątek własny matki

Jeżeli po ojcu nie pozstał żaden majątek, to można rozważyć odrzucenie spadku. Jest na to pół roku od daty śmierci. Proszę pamiętać, że odrzucenie ma taki skutek, że do dziedziczenia zostają powołane następne w kolejności osoby. Jeżeli spadek odrzuci matka, jej udział przejdzie na dzieci zmarłego. Więcej ogólnych zasad nie będę podawać żeby nie zaciemnić obrazu, raczej odpowiem na konkretne pytania dotyczące Pana konkretnej rodizny.

Dziękuję za odpowiedzi , chyba najrozsądniej będzie spłacić te długi, tym bardziej że wstępnie dowiedziałem się że po mężu, żonie czyli mojej matce chyba przysługuje renta rodzinna z ZUSu, nigdy nie pracowała ale ma już 65 lat a to podobno uprawnia do niej. Dodam że ojciec zmarł 3 dni temu więc ponagleń jeszcze nie było, a spłaty robił na bieżąco.
Pozdrawiam.

a w przypadku gdy w spadku po ojcu są same długi(jakieś zaległości komornicze, kredyty, zaległości w ZUS-ie), nie miał żadnych nieruchomości, ani pieniędzy to czy można z taki spadek odrzucić?czy są jakieś wyjątki?

Cypcyk napisał:
każdy spadek można odrzucic

Instytucje odrzucenia spadku oraz przyjęcia go z dobrodziejstwem inwentarza zostaly pomyślane właśnie do ochrony spadkobierców przed dziedziczeniem długów.

Nie ma żadnego związku między przyjęciem czy odrzuceniem spadku a rentą rodzinną po spadkodawcy.

clio81 napisał:
Instytucje odrzucenia spadku oraz przyjęcia go z dobrodziejstwem inwentarza zostaly pomyślane właśnie do ochrony spadkobierców przed dziedziczeniem długów.

Nie ma żadnego związku między przyjęciem czy odrzuceniem spadku a rentą rodzinną po spadkodawcy.

czy coś niewłaściwego napisałem że moja wypowiedź została zacytowa?

Cypcyk napisał:
czy coś niewłaściwego napisałem że moja wypowiedź została zacytowa?

Nie, to było tylko rozwinięcie wypowiedzi trafnej, ale w mojej ocenie nierozwiewającej wszystkich wątpliwości pytającego.

Powrót