Długi okres oczekiwania na dokończenie prac

• Autor wątku Autor wątku marek_bog
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marek_bog

Użytkownik
Odpowiedzi
82
Dzień dobry,

W listopadzie 2020r zawarłem umowę z - wydawać by się mogło - poważną firmą na kompleksowe wykończenie łazienki. Zawierało się w tym wykonanie wszystkich pomiarów, inwentaryzacja, wykonanie projektu, wizualizacji 3D, a także spotkanie w salonie z materiałami, ich wybór, doradztwo, transport i przede wszystkim same prace w łazience. Prace nie tylko wykończeniowe, ale i stolarskie (meble na wymiar).
Same prace wykończeniowe zostały wykonane bez większego zarzutu, niestety czas oczekiwania na meble mocno się wydłużył. Jak już meble dojechały, to okazało się, że stolarz źle je wymierzył i musi przerobić.
To wszystko spowodowało, że pierwotny termin zakończenia prac z umowy (23.12.2020) został przekroczony. Do dziś nie ma moich mebli.

Ale po kolei. Prace wykończeniowe postępowały bardzo dobrze. Stolarz jest już osobną firmą, podwykonawcą firmy, z którą zawarłem umowę. Ze stolarzem nie zawierałem żadnej umowy, wszystko było realizowane przez firmę "pierwotną". W Specyfikacji zamówienia mam wpisany termin zakończenia prac na dzień 23.12.2020r.

W samej umowie z interesujących zapisów mam:
1. Specyfikacja - dokument stanowiący integralną część niniejszej Umowy określający przedmiot Umowy, dane Lokalu, (...), terminy realizacji, wynagrodzenie Wykonawcy (...),
2. Prace Budowlane - wskazane w Specyfikacji prace budowlane, remontowe, wykończeniowe i inne o podobnym charakterze realizowane w zakresie zgodnym z Pakietem i Standardem Łazienki oraz zgodnie z Projektem,
3. Na mocy niniejszej Umowy Zamawiający zleca, a Wykonawca przyjmuje do wykonania realizację Prac Budowlanych wskazanych w Specyfikacji i na określonych tam warunkach szczegółowych (tutaj moja uwaga, że w Specyfikacji nie ma wzmianki o meblach),
4. W sprawach nieuregulowanych w Specyfikacji mają zastosowania zapisy niniejszej Umowy. W razie sprzeczności treści Specyfikacji i niniejszej Umowy pierwszeństwo zastosowania mają zapisy Specyfikacji,
5. Wykonawca jest upoważniony do korzystania z podwykonawców,
6. Niektóre prace lub dostawy uznaje się za prace i dostawy specjalistyczne. Dotyczy to w szczególności wykonania/dostawy elementów meblowych i wszelkie prace stolarskie, (...) i inne elementy wykonywane lub dostarczane na zamówienie. W przypadku opóźnienia w/w wykonawców/dostawców prac/dostaw specjalistycznych Wykonawca nie odpowiada za opóźnienie Prac Budowlanych. W takim przypadku termin realizacji prac ulega wydłużeniu o okres opóźnienia w dostawie lub wykonaniu prac specjalistycznych,
7. W przypadku zwłoki Wykonawcy w wykonaniu przedmiotu umowy w stosunku do terminu końcowego wynikającego ze Specyfikacji, Wykonawca jest zobowiązany do zapłaty na rzecz Zamawiającego kary umownej w wysokości 0,5% wartości Wynagrodzenia brutto wynagrodzenia Wykonawcy wynikającego ze Specyfikacji za każdy dzień roboczy opóźnienia.

I tutaj przechodzimy do sedna. W Specyfikacji termin zakończenia mam 23.12.2020r. Części mebli nie mam do tej pory, w tym szafki podumywalkowej, więc nie mam też umywalek, baterii, syfonów. Innymi słowy nie mam możliwości korzystania z łazienki w pełnym zakresie. Jak pisałem powyżej w Specyfikacji nie było informacji o meblach, natomiast jest informacja o zamontowaniu umywalek, baterii i syfonów. Czyli ta część Specyfikacji nie została wykonana do dziś.

Patrząc na zapis z pkt 7 można odnieść wrażenie, że należy mi się kara umowna 0,5% kwoty za każdy dzień roboczy opóźnienia. Niestety stoi z tym w sprzeczności pkt 6, który mówi, że prace stolarskie są pracami specjalistycznymi, za których opóźnienie Wykonawca nie odpowiada.
Ale czy jeśli jest to podwykonawca mojego Wykonawcy, którego sam mi polecił, z którym ja nie mam żadnej umowy, nie kontaktowałem się, nie zamawiałem niczego itd, to czy Wykonawca nie powinien być jednak odpowiedzialny za działania takiego podwykonawcy, skoro rości sobie prawo do korzystania z niego (pkt 5)? Bo analizując sam pkt 6, to jestem teraz zdany na łaskę stolarza. Jak zrobi, to dostanę, jak nie, to będę czekał dalej. Wobec takiego zapisu nic nie mogę zrobić.

Czy może jednak mogę powołać się na pkt 4, że termin w Specyfikacji jest inny niż zapisy w umowie umożliwiające dowolne przesuwanie terminu, więc priorytet ma ten ze Specyfikacji, gdyż tam nie ma informacji o możliwych opóźnieniach u podwykonawców?

A może w ogóle takie zapisy są niezgodne z prawem i siłą rzeczy są niedozwolone, więc nie obowiązują i Wykonawca jest w pełni odpowiedzialny za swoich podwykonawców?

Z góry uprzejmie dziękuję za wszelką pomoc.

Co mówi Specyfikacja dokładnie?

gryffinian napisał:
Co mówi Specyfikacja dokładnie?

Specyfikacja jest dość oszczędna w słowach:

Załącznik nr 2 Specyfikacja do umowy nr...
pomiędzy ... a ...
Dotyczy lokalu pod adresem ...
Zakres usług zgodny z zamówieniem nr ...
Cena netto ... brutto ...
Terminy prac:
Termin końcowy to 23.12.2020
Termin rozpoczęcia prac to 7.12.2020
Harmonogram rozliczeń ...
Data i miejsce, podpisy Zamawiających i Wykonawcy.

Odszukałem więc treść zamówienia o tym numerze i tam jest tylko tyle:
"Wykonanie łazienki w wariancie STANDARD PLUS". Termin realizacji: 23.12.2020.

Dodam, że dostałem wycenę ryczałtową na wykonanie łazienki w 4 różnych wariantach, co jest załącznikiem nr 3 do umowy. Każdy wariant ma dokładnie rozpisany zakres prac, który pokrywa. Z tych 4 wariantów wybrałem jeden i ten został wpisany w Specyfikacji.

Ps. Mam też zamówienie na same meble:
"Pomiar, produkcja, wykonanie, transport i montaż mebli zgodnie z projektem". Termin realizacji: 15.02.2021, ale do tego zamówienia nie ma odniesienia w Specyfikacji.

Stanowi ono część tej samej umowy czy jest to osobna umowa? Jeszcze jedna ważna kwestia - czy występujesz w tej pierwszej umowie jako konsument (art. 22[1]kc) wobec przedsiębiorcy?

Ostatnia edycja:
Nie mam osobnej umowy na meble, tylko osobne zamówienie na nie. Jest to jednak zamówienie na nazwisko osoby, która prowadzi firmę, z którą podpisałem umowę na wykończenie łazienki (nie na nazwisko stolarza).

Tak, jak pisałem na wstępie temat zaczął się od inwentaryzacji, pomiarów i przygotowania wizualizacji 3D i projektu całej łazienki. W tym projekcie (i wizualizacji) są uwzględnione meble, których wymiary, rysunki i projekt dostał stolarz.
Czyli projekt wykonania łazienki zakładał zrobienie mebli na wymiar. Umowa na prace wykończeniowe jednak o meblach nie wspomina, jest tam wyłącznie to, co zamieściłem powyżej - czyli zakres zgodny z zamówieniem nr ... i w tym zamówieniu jest informacja o wykonaniu łazienki w wybranym przeze mnie standardzie (pakiecie). Co się w danym pakiecie zawiera mówi załącznik nr 3. Tam też nie ma słowa o meblach.

Meble zostały wycenione przez stolarza na podstawie wykonanych projektów, a następnie przeze mnie zaakceptowane drogą mailową (nie rozmawiałem ze stolarzem, tylko z firmą, z którą podpisałem umowę). Ta akceptacja była podstawą do zamówienia tych mebli u stolarza. Na tę okoliczność dostałem osobne zamówienie (na nazwisko firmy, z którą mam umowę), o którym wspomniałem w poprzednim poście - "Pomiar, produkcja, wykonanie, transport i montaż mebli zgodnie z projektem". Termin realizacji: 15.02.2021.

Innymi słowy ze stolarzem nie łączy mnie kompletnie nic. Zamówienie mam na firmę wykańczającą łazienkę, a firma ta daje sobie prawo do korzystania z podwykonawców. Stąd też moje domniemanie, że skoro tak, to powinni brać pełną odpowiedzialność za tych podwykonawców. Co innego jakbym to ja im podrzucił mojego stolarza, który by się spóźniał. Ale to jest ich stolarz, z którym nie zamieniłem ani słowa.

Ps. Nie wiem czy występuję jako konsument (po czym to poznam?). Jestem wymieniony z imienia i nazwiska, a łazienka jest wykańczana w moim prywatnym domu, w którym nie prowadzę żadnej działalności. Nie wiem czy to jest odpowiedź na Twoje pytanie.

Ostatnia edycja:
Nie wiem czy występuję jako konsument (po czym to poznam?)
Zawierasz umowę z przedsiębiorcą, występując jako osoba fizyczna i dokonujesz czynności prawnej (zawierasz umowę o dzieło) nie związanej z jej (Twoją) działalnością gospodarczą lub zawodową.

Jestem wymieniony z imienia i nazwiska, a łazienka jest wykańczana w moim prywatnym domu, w którym nie prowadzę żadnej działalności. Nie wiem czy to jest odpowiedź na Twoje pytanie.
Tak, jest.

Meble zostały wycenione przez stolarza na podstawie wykonanych projektów, a następnie przeze mnie zaakceptowane drogą mailową (nie rozmawiałem ze stolarzem, tylko z firmą, z którą podpisałem umowę). Ta akceptacja była podstawą do zamówienia tych mebli u stolarza. Na tę okoliczność dostałem osobne zamówienie, o którym wspomniałem w poprzednim poście - "Pomiar, produkcja, wykonanie, transport i montaż mebli zgodnie z projektem". Termin realizacji: 15.02.2021.
Zatem zostaje wezwanie do dokończenia prac w rozsądnym terminie. Według mnie max 14 dni od wezwania. Przyjmujący zamówienie nie określił żadnej ważnej przyczyny uzasadniającej zwłokę ani maksymalnego terminu opóźnienia, a biorąc pod uwagę Twój status konsumenta, to w myśl art. 385[3] kc nie wolno mu wprowadzać zapisów, które "wyłączają lub istotnie ograniczają odpowiedzialność względem konsumenta za niewykonanie lub nienależyte wykonanie zobowiązania" (zobowiązał się do 15.02.2021, ale z "prawem" do "nieskończonego" opóźniania prac z powodu "opóźnienia podwykonawcy"). Gdyby okazało się, że zapis o przedłużaniu umowy z powodu "opóźnienia podwykonawcy" nie jest wiążący (385[1] kc) to wtedy zasadne będzie naliczenie kary umownej za zwłokę. Proponuję rozważyć pomoc Rzecznika Praw Konsumenta.

Ostatnia edycja:
Dzięki za pomoc.
Na zdrowy rozum tak mi się wydawało, że nie można się zasłaniać podwykonawcą jeśli się go samemu wzięło, bo na tej zasadzie, to żaden termin by nigdy nikogo nie obowiązywał.

Jeszcze jedno, czy jeśli poinformuję Wykonawcę, iż zaczynam naliczać karę umowną od dnia 15.02.2021, który był terminem realizacji zamówienia na meble, to czy Wykonawca nie może powiedzieć, że Umowa nie obejmowała tego zamówienia, więc nie należy się żadna kara?
Zgodnie z wcześniej przesłanymi informacjami Umowa opisuje zamówienie o innym numerze, a tym samym o innym zakresie. Podczas realizacji prac zostały wykonane pomiary i wycena mebli zgodnie z przygotowanym projektem i taki koszt zaakceptowałem, na co Wykonawca wystawił mi nowe zamówienie (na same meble), ale Umowa nie została zmieniona.

Jeszcze jedno, czy jeśli poinformuję Wykonawcę, iż zaczynam naliczać karę umowną od dnia 15.02.2021, który był terminem realizacji zamówienia na meble, to czy Wykonawca nie może powiedzieć, że Umowa nie obejmowała tego zamówienia, więc nie należy się żadna kara?
Jeśli w zatwierdzonej specyfikacji z umowy meble są to nie widzę powodu, by nie traktować ich zamówienia jako części jednej umowy.

Jakby były, to nawet bym się nie zastanawiał. Rzecz w tym, że ich nie ma - zgodnie z tym, co cytowałem powyżej, jeszcze raz:

Specyfikacja jest dość oszczędna w słowach:

Załącznik nr 2 Specyfikacja do umowy nr...
pomiędzy ... a ...
Dotyczy lokalu pod adresem ...
Zakres usług zgodny z zamówieniem nr ...
Cena netto ... brutto ...
Terminy prac:
Termin końcowy to 23.12.2020
Termin rozpoczęcia prac to 7.12.2020
Harmonogram rozliczeń ...
Data i miejsce, podpisy Zamawiających i Wykonawcy.

Odszukałem więc treść zamówienia o tym numerze i tam jest tylko tyle:
"Wykonanie łazienki w wariancie STANDARD PLUS". Termin realizacji: 23.12.2020.

Dodam, że dostałem wycenę ryczałtową na wykonanie łazienki w 4 różnych wariantach, co jest załącznikiem nr 3 do umowy. Każdy wariant ma dokładnie rozpisany zakres prac, który pokrywa. Z tych 4 wariantów wybrałem jeden i ten został wpisany w Specyfikacji.

"Pomiar, produkcja, wykonanie, transport i montaż mebli zgodnie z projektem". Termin realizacji: 15.02.2021, ale do tego zamówienia nie ma odniesienia w Specyfikacji.

Czyli Specyfikacja dotyczy wyłącznie usługi wykończenia łazienki. Teraz prace stoją w miejscu w oczekiwaniu na dostarczenie mebli, które zostały zamówione osobnym zamówieniem, o którym nie ma wzmianki ani w Specyfikacji, ani w Umowie.
Jednakże meble te są częścią Projektu, a ich zamówienie pojawiło się w toku prowadzenia prac i zostały zamówione u tej samej firmy, nie u stolarza. Na wszystko mam maile, gdyż taką drogą były prowadzone dodatkowe ustalenia - jak np. prace dodatkowe.

Powrót