Długi po ojcu alkoholiku

• Autor wątku Autor wątku questRafal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

questRafal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,najpierw wytłumacze o co chodzi.Ojciec mojej żony jest alkoholikiem pije już 20 lat z teściową jest po rozwodzie już 10 lat,nie ma pracy ale ma same długi.Jest bardzo niebezpieczny,ostatnio zaatakował moją żone przez co teściowa wniosła sprawe do sądu o eksmisję.Sprawę tą wygrała.I teraz moje pytanie:Czy moja żona może zrzec się spadku póki jeszcze mieszka z nami bo nie wiadomo czy jak będzie bezdomnym czy się dowiemy o jego śmierci?Przeczytałem na forum że ma na to 6 miesięcy tylko nie wiem czy od daty zgonu czy od daty dowiedzenia się o zgonie?Bardzo proszę o odpowiedz.Pozdrawiam.

od daty info o powolaniu, powolaniem jest w tym wypadku zgon wiec 6 mies od info o zgonie

Witam,tylko problemem jest czy ktoś nas powiadomi o jego zgonie.Pozdrawiam.

jesli nie ma nikogo kto moglby powiadomic to nalezy sie co jakis czas dowiadywac...

Witam,gdzie można się tego dowiedzieć?Myślałem,że nie ma takiej możliwości.Pozdrawiam.

wlasciwie nie wiem jak, ale jakos trzeba zakombinowac, np pytac w urzedzie stanu cywilnego

Jeżeli teść umrze, a Wy nie będziecie o tym wiedzieli to się jeszcze nic nie stanie, ponieważ żeby odziedziczyć po nim cokolwiek ( w tym długi) sąd musi stwierdzić nabycie spadku.

JEzeli nie będziecie uczestnikami takiego postępowania to długów siłą rzeczy nie odziedziczycie, a jeśli już takie postępowanie ktoś zacznie i sąd wezwie żonę to wtedy będzie mogła zrzec się spadku.
Termin na złożenie oświadczenia o odrzuceniu (przyjęciu) spadku wynosi sześć miesięcy od dnia, w którym spadkobierca dowiedział się o tytule swego powołania. Z tego wynika, że czas ten nie musi być liczony od daty otwarcia spadku tj. od chwili śmierci spadkodawcy. Chodzi więc o chwilę, kiedy spadkobierca powziął wiadomość o fakcie powołania do spadku, który może wynikać z ustawy bądź z testamentu.

Powrót