Długi po ojcu na syna

• Autor wątku Autor wątku 1703
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1703

Użytkownik
Odpowiedzi
141
Dzień dobry

Mam takie dręczące mnie pytanie:
1.1.12.2018 zmarł mój ojciec.
2. Zostawił długi o których nie wiedziałem.
3. Notarialnie ja i moja pelnoletnia córka odrzuciliśmy spadek w calosci
4. Niestety nie zrobiłem tego w terminie 6 miesięcy u nieletniego syna.
5. Wierzyciel ojca uzyskał postanowienie sądu o uznaniu za spadkobiercę między innymi mojego nadal niepełnoletniego syna.

Teraz zastanawiam się co mu grozi? Co można jeszcze zrobić aby go nie wpędzić w kłopoty przyszłościowo. Ojciec raczej poza długami nic nie zostawił. Nie miał majątku.

Z góry dziękuję za pomoc

Syn dziedziczył z dobrodziejstwem inwentarza. Odpowiada za długi całym majątkiem do wysokości stanu czynnego spadku w oparciu o spis/wykaz inwentarza. Można zlecić komornikowi właściwemu dla sądu spadku sporządzenie spisu inwentarza lub wystąpić z takim wnioskiem do sądu spadku (który tę czynność zleci komornikowi).
Przepis prawny:
art. 1031(3) Kodeks cywilny
§ 1. Spadkobierca, który złożył wykaz inwentarza spłaca długi spadkowe zgodnie ze złożonym wykazem. Nie może jednak zasłaniać się brakiem znajomości wykazu inwentarza złożonego przez innego spadkobiercę, zapisobiercę windykacyjnego lub wykonawcę testamentu.
§ 2. Od chwili sporządzenia spisu inwentarza spadkobierca spłaca długi spadkowe zgodnie ze sporządzonym spisem.
§ 3. Przepisy § 1 i 2 stosuje się odpowiednio do zapisobierców windykacyjnych i wykonawców testamentu.
Można spróbować uchylić się od skutków niezłożenia oświadczenia o odrzuceniu spadku o ile o długach dowiedzieliśmy się po upływie terminu do złożenia oświadczenia - ale jest to procedura sądowa.
Przepis prawny:
art. 1019 Kodeks cywilny
§ 1. Jeżeli oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku zostało złożone pod wpływem błędu lub groźby, stosuje się przepisy o wadach oświadczenia woli z następującymi zmianami:
1) uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia powinno nastąpić przed sądem;
2) spadkobierca powinien jednocześnie oświadczyć, czy i jak spadek przyjmuje, czy też go odrzuca.
§ 2. Spadkobierca, który pod wpływem błędu lub groźby nie złożył żadnego oświadczenia w terminie, może w powyższy sposób uchylić się od skutków prawnych niezachowania terminu.
§ 3. Uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku wymaga zatwierdzenia przez sąd.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czyli rozumiem że jeśli ojciec nie posiadał majątku to i długów syn nie musi spłacać z własnego majątku (jak będzie pełnoletniość). Czy zlecenie spisu inwentarza to jakaś długa procedura. Odpłatna.

Powrót