długi po ojcu

• Autor wątku Autor wątku pahero
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pahero

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam serdecznie,

Pół roku temu zmarl moj ojciec. wprowadzilam sie do jego mieszkania a co za tym idzie odbieram teraz jego poczte. ojciec mial sporo dlugow i nekaja go rozne firmy windykacyjne. Czy musze w jakis sposob zareagowac na te listy, mam obowiazek zawiadomic taka firme, ze ojciec nie zyje?

niestety musisz reagowac na te listy i powiadomic ich o zgonie dluznika a malo tego teraz firmy moga ciebie obciazac dymi dlugami o ile nie byly ubezpieczone na wypadek smierci mogles zrobic tez odzucenie spadku ale tez nie mogl bys nic przejac po ojcu to znaczy zadnych dobr a na to miales pol roku od zgonu firmy bede sie domagac splaty dlugow od dzieci zmarlego dluznika a tagze od wnokow i prawnokow przerabialem to na sobie nawet siostry corka byla w ciazy w czasie gdy zmarla moja matka i tez na to ledwie narodzone dziecko musiala robic takie odzucenie nie pisales czy ojciec cos tobie zostawil w soadku

to zalatwilismy od razu, spadku zrzekla sie cala rodzina, zastanawiam sie tylko czy moge to co do niego przychodzi wrzucac do kosza czy musze ich powiadomic, bo skoro tam mieszkam to raczej na pewno oprozniam skrzynke i widze co przychodzi

ojciec66 robi Ci wode z mózgu.
Nie kazdy dług ojca musisz spłacać...
Jeśli dług jest przedawniony (a w takich specjalizuja sie zastraszające ludzi firmy windykacyjne) to wystarczy przed sądem (nie musisz sie stawiac, starczy w odpowiedzi na pozew) zgłosić zarzut przedawnienia (poczytaj na forum, o co chodzi, skorzystaj z wyszukiwarki).
Musisz więc:
- przyjąć spadek (na wszelki wypadek) z dobrodziejstwem inwentarza;
- przyjrzec sie sytuacji. Jeśli sa jakies koszmarne długi, to lepiej spadek odrzucić. Jeśli jednak tylko przedawnione, to warto mieszkanie zatrzymać.

pahero napisał:
spadku zrzekla sie cala rodzina
Piszesz także o sobie, czy tylko i innych ?
Bo się pogubiłem, czy spadek przyjąłeś czy nie, jeżeli tak to na jakiej zasadzie?
- wprost
- z dobrodziejstwem inwentarza

Powrót