Długi po rodzicach

• Autor wątku Autor wątku WiolettaC
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

WiolettaC

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry

Czy jest możliwość zabezpieczyć jednego z rodziców i dzieci przed splata dlugow rodzica?

Mój ojciec zaciągnął kredyty bez wiedzy mamy i nas.

Czy można w jakiś sposób ustrzec się przed spalta jego dlugow jeszcze za jego życia.
Bo w tej chwili już mało co zostaję mu z emerytury i za chwilę bank zacznie ściągać raty z emerytury mamy.

Proszę o jakiekolwiwk informację.

Z góry dziękuję

Mój ojciec zaciągnął kredyty bez wiedzy mamy i nas.
To tylko ojciec odpowiada za spłatę takich długów.
za chwilę bank zacznie ściągać raty z emerytury mamy.
Jak nie wyraziła zgody na kredyt jako współmałżonka, to nie ma takiej możliwości.

Nie wyraziła żadnej zgody, bo zarówno ona jak i my dowiedzieliśmy się niedawno, jak mu już zaczyna brakować na spłatę rat.

Poza tym próbowaliśmy się dowiedzieć czegokolwiek w banku. OcYwiscie zostaliśmy odesłani z niczym poza tym, że Pan powiedział, że jeżeli ojciec nie będzie w stanie spalacac to przejdzie na współmałżonka a potem na dzieci.

dowiedzieć czegokolwiek w banku. OcYwiscie zostaliśmy odesłani z niczym
Prawidłowo. Żadna instytucja osobom postronnym ich nie udzieli.
Pan powiedział, że jeżeli ojciec nie będzie w stanie spalacac to przejdzie na współmałżonka a potem na dzieci.
Trzeba było zapytać go o podstawę prawną tego twierdzenia. Ciekawe co by odpowiedział.

[QUOTECzy można w jakiś sposób ustrzec się przed spalta jego dlugow jeszcze za jego życia. ]

Istnieje możliwość zrzeczenia się długów spadkodawcy jeszcze za jego życia. W tym celu zawierana jest pomiędzy spadkobiercą a przyszłym spadkodawcą umowa zrzeczenia się dziedziczenia w formie aktu notarialnego.
Regulacja prawna zawarta jest w art.1048 K.c zgodnie z którym spadkobierca ustawowy może przez umowę z przyszłym spadkodawcą zrzec się dziedziczenia po nim. Umowa taka powinna być zawarta w formie aktu notarialnego.

[/QUOTE]
powiedział, że jeżeli ojciec nie będzie w stanie spalacac to przejdzie na współmałżonka a potem na dzieci

Tak nie może być za życia ojca. Spadek w tym długi są dziedziczone dopiero po śmierci spadkodawcy. Rodzina może spadek odrzucić i wtedy uwolni się od długu (art. 1015 K.c.).

.............................
Nie jestem prawnikiem

Powrót