Długi rodzica po spadku

• Autor wątku Autor wątku anettaj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anettaj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
7 lat temu zmarła moja mama, ja i moje rodzeństwo sprzedalismy mieszkanie i pieniadze podzieliliśmy na troje dzieci. W grudniu 2010r. przyszło pismo od komornika ustalonego przez sąd żę mamy zapłacić zaległa pożyczke po mamie z odsetkami. Przez 7 lat nie przyszły żadne pisma, czy ulega to przedawnieniu po 10 latach jezeli nie zapłacilismy do tej pory nic. Czy komornik może w tej sytuacji zając dobytek jednego z nas bo tylko jedna osoba jest wypłacalna, czy warto zrobić rozdzielność majątkową ponieważ nigdy nie pracowałam jestem na utrzymaniu męża ale 22 lata po ślubie. Jeżeli bedzie rozdzielność to moze mi pobierać kwote z emerytury na którą wpłacam.

Skoro przyszło pismo od komornika to znaczy że wierzytelność jest stwierdzona tytułem wykonawczym a więc przedawnienie wynosi 10 lat.
Napisała Pani że "macie zapłacić" - tak więc prawdopodobnie jesteście dłużnikami solidarnymi tzn. że wierzyciel może domagać się spłaty od jednego dłużnika, kilku lub wszystkich, jeżeli jeden spłaci pozostali są zwolnieni z zobowiązania. Dłużnik który dokona spłaty posiada roszczenie do pozostałych o zwrot tego co zapłacił za nich.
W praktyce faktycznie komornik zajmuje majątek tam gdzie on jest. Jeżeli wypłacalny jest tylko jeden dłużnik no cóż...to głównie on spłaci zadłużenie.
Tak emeryturę będzie można zająć.

dziekuje bardzo za odp. Niestety moje wątlipowości nie do konca nie zostaly zaspokojone. jezeli dobrze rozumiem to przedawnienie nastepuje po 10 latach jezeli nie uznamy dlugu to znaczy na poczet komornika nie nastapi zadna wplata ani tez komornik nie przeprowadzi zadnego postepowanie egzekucyjnego .jezeli przez 3 lata ten stan rzeczy sie nie zmieni, to ruzmiem ze sprawa zakączy sie definitywnie i komornik bedzie musial dac nam spokoj.Czy wystarczy jezeli przeprowadze rozdzielnosc majatkowa a reszte przepisze na meza lub dzieci.Czy to wszystko ma sens,czy jezeli po 10 latach napisze do sadu o przedawnieniu to badzie prawdziwy koniec sprawy.Czy sprawa jest tak beznadziejna ze lepiej wziac pozyczke i to splacic. pozdrawiam i czekam na odpowiedz

Powrót