Długi spadkowe- niespłacony kredyt

• Autor wątku Autor wątku Domi06
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Domi06

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, po śmierci ojca (3 lata temu)w trakcie sprzątania jego mieszkania (nie własnościowego) odnaleziona została umowa kredytowa, bank został poinformowany o zgonie.
Kredyt nie był ubezpieczony. Nie uczestniczyłam w czynnościach pogrzebowych ani w porządkowaniu mieszkania ponieważ w tym czasie miałam wyznaczony termin porodu mojego syna. Siostra mojego ojca dopilnowała wszystkich spraw. Zmarły nic po sobie nie zostawił. Oprócz drobnych rzeczy osobistych, nic nie posiadał.
Odrzuciłam spadek u notariusza w terminie do 6 mcy po śmierci. 3 lata po smierci mojego ojca bank wniosl sprawe o nabycie spadku. Moj 3 letni syn dziedziczy z dobrodziejstwem inwentarza. Prosze o informacje jak wyglada procedura prawna w tym przypadku,
gdy po śmierci ojca nie oszacowano pozostawionego majątku (jak udowodnić po 3 latach ze go nie było?) oraz gdy zostały tylko długi?
Bardzo dziękuję za pomoc

nie wiem czy dobrze odp-z tego co wyczytałam-kolejni spadkobiercy (Twój syn) ma 6miesięcy na odrzucenie spadku (tj. 6mc liczone od czasu gdy się o tym dowiedział)
najlepiej iść do prawnika-on wszystko wyjaśni co i jak.
ja mam podobny przypadek-muszę iść do sądu. sąd musi wydać zgodę abym mogła w imieniu swoich dzieci zrzec się spadku

agusia80:

o czym Ty piszesz...?? pomyślałaś troche??

Domi06:

jeśli nie było żadnego majątku, to nie będzie z tym problemów; Sąd powinien wyznaczyć komornika, któy zajmie się spisem inwentarza; jeśli spadkodawca nic nie zostawił, to komornik na podstawie waszych zeznań tak też "spisze" w inwentarzu;

czyli de facto dziecko nie będzie ponosiło żadnej odpowiedzielaności; bo inwentarz wynosi zero;

pamiętajcie tylko, aby w razie jakiejkolwiek sprawy Sądowej wnioskować o stosowne zapisanie ograniczenia odpowiedzialności dziecka do wartości inwentarza;

Dziękuję za pomoc,
już po kłopocie, synek urodził się po śmierci dziadka więc został wyłączony z dziedziczenia długów

Powrót