Długi spadkowe

• Autor wątku Autor wątku Fiolek605
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fiolek605

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Moj brat zmarl 8 miesiecy temu ,pozostawił dlugi.Mial zone i dziecko nie pelnoletnie.Nie mam kontaktu z jego żoną. Chciałam się zrzec z góry spadku/długu u notariusza lecz notariusz poinformowała mnie ze nie mozna tego zrobić z góry mam czekać na list z sądu. Dopiero po tym czasie jak jego żona z dzieckiem zrzeknie sie dopiero wtedy moge to zrobić.Przyszlo pismo z kancelarii prawnej htp aby skontaktować sie z nimi w celu określenia osob odpowiedzialnych za dlugi spadkowe ktore pozostawił brat.Rowniez w tym piśmie jest napisane nr umowy oraz data 2005 rok.
Moje pytanie czy ten dlug sie nie przedawnił? Oraz czy ja musze kogos podawać odpowiedzialnych za dlugi, nie wiem czy jego żona z dzieckiem juz sie zrzekli a ja jeszcze żadnego pisma z sądu nie dostałam.
Bardzo proszę o odpowiedź z góry dziękuję.

Fiolek605 napisał:
Moje pytanie czy ten dlug sie nie przedawnił?
Mógł się przedawnić ale nie musiał.
Fiolek605 napisał:
Oraz czy ja musze kogos podawać odpowiedzialnych za dlugi, nie wiem czy jego żona z dzieckiem juz sie zrzekli a ja jeszcze żadnego pisma z sądu nie dostałam.
Nie musi Pani.

Dziękuję za odpowiedź, a czy mogłabym się dowiedzieć czemu dlug moze sie nie przedawnic?

Fiolek605 napisał:
czemu dlug moze sie nie przedawnic?
Np. jeżeli został objęty wyrokiem/nakazem zapłaty a następnie prowadzono postępowanie egzekucyjne w celu przymusowego tego długu spłacenia.

Powrót