długi w chwilowkach

• Autor wątku Autor wątku corradovr6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
damian xxx napisał:
No fajnie , przeczytałem i nie mam pojęcia co to jest ,
Zatem koledzy świetnie ocenili - musisz się jeszcze sporo uczyć...
Dla wyjaśnienia - czynna legitymacja procesowa to prawo wystąpienia z powództwem w sprawie. Czyli że powód ma prawo żądać roszczenia bo był stroną umowy (a nie że przychodzi sąsiad do sądu i twierdzi że to jemu się należy) bądź że te prawa i obowiązki przeszły na niego jeśli kupił dług. I dochodzimy do kwestii - czy rzeczywiście kupił, czy tylko tak mu się wydaje że kupił, albo że kupił ale kota w worku a nie dług pozwanego.

witam po raz kolejny,no i stało sie ferratum bank najszybciej przekazal dług firmie windykacyjnej takiej jak kaczmarski inkasso wydwaniaja do mnie caly czas,bez problemu znalezli moj drugi nr telefonu na abonament,boje sie ze zaczna dzwonic na domowy,niby chca zawrzec umowe i wplaciłem 300zl długu i do konca roku miałem jeszcze cos wpłacic a tu znowu jakas inna pani z tej firmy wysyła mi maile ze jednak mam wpłacic calosc,powiedzcie mi koledzy i kolezanki bo tak sie zastanawiam co stanie sie jesli zadnej z tych firm nie spłace dlugu w tym roku?przeciez takie firmy tez robia jakies renamenty czy cos w tym stylu,czy jestem w bledzie?

corradovr6 napisał:
bo tak sie zastanawiam co stanie sie jesli zadnej z tych firm nie spłace dlugu w tym roku?
Może terenowi wpadną na imprezę sylwestrową? :D

witam mam jeszcze jedno pytanie,jakims cudem udalo mi sie wyjsc z dlugów i splacic wszystkie te chwilówki,lecz firmy wpisaly mnie do krd,tak jak mowie jakis czas temu splacilem wszystko lecz dalej istnieja wpisy w krd trwa juz to dwa tygodnie,a mam zamiar otworzyc własna działalnosc gospodarcza,moje pytanie brzmi nastepujaco, czy poki wszystkie negatywne wpisy w krd i bik nie zostana usuniete,to nie bede mógł załozyc wlasnej dzialalnosci gospodarczej? co przy zakladaniu działalnosci gospodarczej jest sprawdzane,bo słyszałem ze sprawdzaja tez czy niema sie jakiegos zadłuzxenia w urzedzie skarbowym,tj np niezapłaconych mandatów,i ze np jesli mialbym jakas zaleglosc w splacie np abonamentu za telefon to ze to tez moze byc problem przy otwarciu wlasnej dzialalnosci, jak wgl moge sprawdzic bezplatnie kiedy bede miał czyste konto w bik i krd

Ty lepiej jak słuchasz to uszy umyj, albo nie słuchaj bredni - gdzieś jest bowiem problem, albo w nadawaniu albo w odbiorze.
Przy zakładaniu działalności nikt nie sprawdza biur informacji gospodarczej, BIK czy mandatów (co najwyżej skarbówka zajmie ci później konto firmowe i ściągnie mandat).

BIK - brałeś jakieś kredyty i był problem ze spłatą? Jeśli tak, to wpisy znikną po 5 latach od spłaty bądź cesji
KRD i inne biura - wpis musi zniknąć do 21 dni od spłaty. Jeśli nie zniknie, to masz szansę wywalczyć zadośćuczynienie pieniężne. Sprawdzaj zatem i działaj, jeśli będzie szansa

Powrót