K
KittyUK
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Witam, nie wiem czy to pytanie trafia na odpowiednie forum jednak nie wiem do jakiej kategorii prawnej mozna je zaliczyc wiec licze na pomoc tutejszych forumowiczow. Moja sytuacja nie przedstawia sie rewelacyjnie wiec bede wdzieczna za kazda pomoc. Okolo 6 lat temu ZUS cofnal mi przyznane swiadczenie renty rodzinnej i zazadal ode mnie zrotu calosci wyplaconego swiadczenia za okres 12 m-cy (wyliczyl za to kwote ok 12.000 zl + odsetki od tej kwoty razem ok 16.000). Niestety ale w tym czasie pozostawalam bez pracy i nie mialam zupelnie z czego splacic takiej sumy. Po roku bezskutecznych poszukiwan pracy w polsce zdecydowalam sie na wyjazd za granice. Obecnie od blisko 4 lat mieszkam w UK. w polsce bywam sporadycznie i bojac sie zgarniecia za dlug przez policje z lotniska zawsze przyjezdzam do kraju autokarem. Moje pytanie brzmi; czy jesli przez tak dlugi okres czasu nikt jeszcze sie do mnie w UK nie zglosil ani tez nie zostalam zatrzymana podczas przekraczania ktorejs z granic jest mozliwe, ze jest lub nie wystawiony za mna ENA? Jaka jest mozliwosc zeby to sprawdzic? Prosze o pomoc