Długi w Polsce a zycie w Uk

• Autor wątku Autor wątku Girlsix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Girlsix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam! Chciałabym zasięgnąć opinii prawnej na w/w temat. Jestem samotna matka wychowująca niepełnosprawne dziecko w Uk. Pracuje ale otrzymuje tez tzw benefity. W Anglii wzorowo spłacam kredyt który 2 lata temu zaciągnęłam na prywatna operacje w Polsce. W Uk przebywam niezmiennie od grudnia 2013 roku. W maju i w czerwcu tego roku zaciągnęłam w Polsce w banku Pekao SA dwa kredyty gotówkowe każdy w wysokości 30000 pln dla swojego narzeczonego, który przechodził trudności w prowadzonej przez siebie firmie. Łączna wartość zobowiązań to 60 tys pln , a po okresie 8 lat bo na tyle zostały zawarte kredyty ponad 80tys pln. Do tej pory narzeczony spłacał terminowo oba zobowiązania, jednak w dniu wczorajszym zginął tragicznie , a mnie nie stać żeby te zobowiązania samodzielnie spłacac. We wrześniu musiał zamknąć firmę z powodu braku wypłacalności. Krótko pisząc zbankrutował i pozostawił mnóstwo długów po sobie. Nie posiadał żadnego majtku. Chciałabym spytać jakie w tej sytuacji mam pola manewru? Co mi grozi za niespłacanie kredytów w Polsce? Czy może zostać zajęta moja pensja w uk, chociaz pracuje tylko na cześć etatu i mam benefity z powodu niskich dochodów? Czy w UK albo w kraju mogę zostać aresztowana albo groza mi inne sankcje prawne? W Polsce nie posiadam meldunku. A dwie pożyczki których udzieliłam narzeczonemu zostały spisane w postaci umów u notariusza, tyle tylko, ze w przypadku bankructwa maja tylko wartość świstków papieru. Jakie mam opcje w mojej sytuacji? Z góry dziękuje za pomoc.

Ostatnia edycja:
Nikt nie odpowiada , więc coś dopowiem . Znajomy był w podobnej sytuacji , nabral kredytów , splajtował i przestał splacać .

Bank - komornik i nawet ucieczka o Francji nic nie pomogła . Niestety bank nie odpuści sprawy .

Powrót