Długi w spadku, zrzeczenie dziedziczenia, wydziedziczenie.

• Autor wątku Autor wątku maxe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maxe

Użytkownik
Odpowiedzi
72
Witam wszystkich

Mój ojciec rozwiódł się z matką w 1999 r. Od tamtej pory nie utrzymujemy niemal żadnych kontaktów.

Ojciec ma nieuregulowaną sytuację majątkową z braćmi, których ma kilku. Nie ma porozumienia w sprawie podziału 4 ha gospodarstwa po ich rodzicach czyli moich dziadkach. Przez 5 lat ZUS płacił mi za niego alimenty. Ojciec ma jeszcze inne długi, łącznie kilkadziesiąt tysięcy, a jego stan zdrowia nie jest dobry (alkohol).

W tej sytuacji nie chcę wchodzić w spory majątkowe z jego rodziną i chciałbym uniknąć problemu z dziedziczeniem czegokolwiek po nim wraz z moim potomstwem, które może się pojawić.

1) W przypadku jego nagłej śmierci mogę odrzucić spadek, jednak jest to do podważenia czyli słabe rozwiązanie. Sąd może to uchylić.

2) Możemy spisać notarialną umowę zrzeczenia dziedziczenia wraz ze zstępnymi bez prawa do zachowku.

3) Ojciec może wydziedziczyć mnie w testamencie (rozpad relacji rodzinnych) wraz ze zstępnymi bez prawa do zachowku i jednocześnie zapisać cały swój majątek na gminę by nie utrudniać życia innym.

Moja matka nie będzie po ojcu dziedziczyć gdyż są po rozwodzie. Tak samo moja żona. Spadkobiercą pierwszego stopnia jestem ja, jedyny syn. Chyba się nie mylę? Udało mi się z ojcem ustalić, że zgodzi się na dowolne kroki jakie podejmę.

4) Czy jeśli nastąpi punkt 2 lub 3 moja żona lub matka nie będą objęte dziedziczeniem?
5) Czy lepszym rozwiązaniem będzie punkt 2 czy 3, a może zastosować obydwa warianty np. zrzeczenie dziedziczenia, a potem testament z zapisem na gminę?
6) Może wystarczy sam testament z wydziedziczeniem mnie i zstępnych bez prawa do zachowku?
7) Co jest mocniejsze w świetle prawa zrzeczenie czy wydziedziczenie?
8) Czy sąd na wniosek jakiejś instytucji, komornika może coś zmienić w punkcie 2 lub 3 ?
9) Czy gmina może wystąpić do sądu i przenieść na mnie długi ojca?
10) Z tego co wiem ojciec musi zapisać majątek gminie w której jest zameldowany?
11) Czy, w którymś z przypadków, będę objęty jakimś postępowaniem ze strony sądu i będę ponosił jakieś koszty?

Będąc synem alkoholika z rozbitej rodziny nie jestem majętny i chciałbym z tego wybrnąć.

Ostatnia edycja:
Skoro nie chcecie tego majatku ojca,to ja nie rozumiem co Ci sie w 1) nie podoba - czemu sad ma to uchylic? masz jakies wlasne dlugi ? to najprostsze rozwiazanie i najlatwiejsze, wszyscy potencjalni spadkobiercy odrzucaja i po sprawie.
Jak Ci sie nie podoba tak, to ojciec moze testament sporzadzic i wszystko przepisac np. na sasiada (jak go nie lubi). wtedy nawet odrzucac nie trzeba. a wydziedziczenie to dotyczy tylko kwestii zachowku

Dendzer, Twoja odpowiedź ma małą wartość merytoryczną i mogłeś tego nie pisać. W zasadzie w żaden sposób nie odniosłeś się do postawionych przeze mnie pytań, może ich nie czytałeś?

A teraz wyjaśnię dlaczego punkt 1) budzi moje wątpliwości. Chodzi o ochronę wierzycieli. Jeśli Pan Komornik stwierdzi, że nastąpiło odrzucenie spadku z pokrzywdzeniem wierzycieli i podejmie odpowiednie kroki prawne to sąd może uchylić odrzucenie spadku i przyznać mi spadek w sposób prosty lub z dobrodziejstwem inwentarza. Komornicy bardzo dobrze dają sobie radę w relacjach z sądami, prawda?
Majątek ojca jest nieustalony i raczej mizerny. Być może sąd musiałby ustalić co stanowi masę spadkową. Ktoś musiałby ponieść koszty takiego postępowania.
Nawet jeśli ja odrzucę spadek to moje małoletnie dziecko już nie będzie mogło tego zrobić więc potrzeba będzie na to zgody sądu rodzinnego.
Wygląda więc na to, że 1) odrzucenie spadku wcale nie jest zupełnie bezpiecznym i prostym rozwiązaniem.
Zapraszam do dyskusji.

auć.. no to już się nie odzywam skoro masz taką wiedzę szeroką i przekonanie o jej slusznosci - przynajmniej podbije Ci wątek. Dodam tylko, że małoletni też przecież mogą odrzucić spadek - a co do ochrony wierzycieli to musisz rozróżniać długi spadku i długi Twoje osobiste jako osoby, ktora zostaje spadkobierca.

maxe napisał:
Chodzi o ochronę wierzycieli. Jeśli Pan Komornik stwierdzi, że nastąpiło odrzucenie spadku z pokrzywdzeniem wierzycieli i podejmie odpowiednie kroki prawne to sąd może uchylić odrzucenie spadku i przyznać mi spadek w sposób prosty lub z dobrodziejstwem inwentarza.
Ja nie wiem z czego robisz problem maxe.

Jeśli spadek odrzucisz bez pokrzywdzenia wierzycieli - to Ciebie problemy z treści art 1024 kc przecież nie dotyczą.:D

Dendzer, gdybym miał wiedzę nie zadawałbym pytań. Nie mam pojęcia o prawie. Nie miej urazy, ale to nie jest dla mnie lekki temat. Jest wiele przepisów i ich interpretacji.

Bedek, odrzucenie spadku bez pokrzywdzenia wierzycieli. Ja nie mam zobowiązań względem wierzycieli. Ale czy wierzyciele spadkodawcy nie poczują się pokrzywdzeni odrzuceniem spadku przez spadkobiercę?
W jakiej sytuacji może być uznane i wykorzystane pokrzywdzenie? Z art. 1024. wynika, że wierzyciele mają 3 lata na działanie.

Skłaniałbym się ku zrzeczeniu dziedziczenia.
Jeśli chodzi o umowę zrzeczenia dziedziczenia pozostaje jeszcze Skarga Pauliańska art. 527 - 534 KC. Spotkałem się z opinią, że może ona mieć tutaj zastosowanie. Czy istnieje taka możliwość? Chyba ktoś musiałby uznać, że spadkobierca zrzekając się dziedziczenia zyskuje korzyść majątkową w postaci niepłacenia potencjalnych długów zmarłego. Skarga Pauliańska wydaje się mieć zastosowanie głównie w przypadku darowizn dokonywanych przez dłużnika na rzecz osób trzecich (przy świadomości długów).

Do tego moje wątpliwości wzbudza jeszcze "prawo do rzeczy" art. 59 KC. Czy może mieć zastosowanie w przypadku umowy zrzeczenia dziedziczenia? Dotyczy to chyba tylko zobowiązań niepieniężnych, ale ja tego nie wiem więc poruszam ten wątek.

Widzę Maxe, że znalazłeś problem, który tak naprawdę Ciebie nie dotyczy.
Art 1024 dotyczy sytuacji w której Ty masz jakieś długi, których wierzyciele nie mogą od Ciebie wyegzekwować. Nagle otrzymujesz spadek (w skład którego wchodzi jakiś majątek) i Ty ten spadek odrzucasz. Wówczas Twój wierzyciel może na podstawie art 1024 domagać się unieważnienia odrzucenia spadku - bo w ten sposób krzywdzisz wierzyciela, który mógłby zaspokoić swoje roszczenie z majatku, który mógłbyś otrzymać w spadku.
Natomiast ten artykuł nie dotyczy sytuacji w której zadłużony był spadkodawca. Przecież po odrzuceniu spadku przez Ciebie (i innych spadkobierców) spadek ten w dalszym ciągu istnieje i ostatecznie przejmie go Gmina (lub Skarb Panstwa) I to gmina, jako spadkobierca, będzie zobowiązana do spłaty długów spadkowych. A to, że gmina przyjmuje spadek z dobrodziejstwem inwentarza, no cóż strata wierzycieli spadkodawcy...
Moim zdaniem wszystkie trzy rozwiązania o jakich piszesz (p. 1), 2), 3)) wystarczająco zabezpieczaja Ciebie przed spłatą długów ojca.

Dziękuję za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi. Są one bardzo pomocne.

Z tego co czytałem powołanie w testamencie zrzekającego się znosi skutki umowy o zrzeczeniu dziedziczenia. Co w sytuacji jeśli po zawarciu umowy zrzeczenia spadkodawca sporządzi testament, w którym swój majątek zapisze na jakąś osobę lub gminę. Czy jeśli nie zostanę wymieniony w testamencie mój status prawny (i moich zstępnych) ulegnie jakiejś zmianie? Wydaje mi się, że nie.
Wiem, być może szukam dziury w całym, ale wolę być pewien.

Powrót