Długi w Zus a wspólnota małżeńska

• Autor wątku Autor wątku ssyla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

ssyla

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Mam prośbę o wyjasnienie pewnej kwestii. Otóz mój mąż prowadząc działalność gospodarczą płacił składki Zus ale nie zawsze.
W tej chwili jest tytuł wykonanwczy u komornika na kwote około 3000 zł.
Mojego męża nie ma i komornik zwraca się do mnie abym to ja uregulowała długi mojego męża.
Czy muszę? Mamy wspólnotę małżeńską ale firmę prowadził tylko mój mąż jako osoba fizyczna.
Z tego co wiem to tytuł wykonawczy jest skierowany tylko wobec mojego męża.
Jakie konsekwencje mi grożą jeśli odmówię spłaty zadłużenia?
Będę wdzięczna
Pozdrawiam gorąco :) [/img]

[cytat="ssyla"]
Mojego męża nie ma i komornik zwraca się do mnie abym to ja uregulowała długi mojego męża.
Czy muszę? Mamy wspólnotę małżeńską ale firmę prowadził tylko mój mąż jako osoba fizyczna.
[/cytat]
Nie musi Pani. Ale w takim wypadku komornik przystąpi do egzekucji.
Firmę prowadził tylko mąż, ale Państwa wspólny majątek, to również majątek męża, z którego komornik ma prawo wyegzekwować dług.
Zatem zwracając sie do Pani z taką propozycja, poniekąd idzie Pani na rękę.

No niezupełnie tak jest. Aby mógł prowadzić egzekucję z majątku wspólnego musiałaby być wydana klauzula wykonalności przeciwko małżonkowi dłużnika.

Co to znaczy: "Mojego męża nie ma"?
Nie pytam tylko z ciekawości bo może mieć to znaczenie. Umarł? wyjechał? rozwiedliście się? Tym bardziej,że dalej pisze Pani : "mamy wspólnotę małżeńską"

jurek

Jak widezisz Ty nie musisz pącić ale:

Radzę najpierw kontakt z ZUS.
Kwestia podstawowa - ZUS jest najgorszym z możliwych wierzycieli. Może pozbawić Twojego męża świadczeń chorobowych i innych.
Niestety niektórych składek na mocy prawa nie można negocjować z ZUSem. TAk więc sugeruję żebyś Ty albo Twój mąż skontaktował się zZUS ustalił co musi być spłacone i spłacił Oni powinni Ci podać jak zaaderesować przelew żeby go odopowiednio mogli zaliczyć. Resztę można negocjować i jakoś rozłożyc na raty.
Jeśłi wybierzesz zapłatę do komornika ( własciwie to poborcy podatkowego) to dopłacisz mu jego prowizję i zapewne nie dogadasz się z nim żeby zarachował Ci Twoje wpłarty w pierwszej kolejności na rzeczy nienegocjowalne. Więc to generalnie gorsze wyjście.

[cytat="Pasqud"]No niezupełnie tak jest. Aby mógł prowadzić egzekucję z majątku wspólnego musiałaby być wydana klauzula wykonalności przeciwko małżonkowi dłużnika.[/cytat]

Tutaj jest jednakże egzekucja administracyjna, więc klauzula nie będzie wymagana. W przypadku publicznoprawnych należności majątek wspólny nie jest już tak chroniony jak w przypaydku cywilnoprawnych (gdzie do zaspokojenia z majątku wspólnego wymaga się, by czynność prawna była dokonana za zgodą małżonka dłużnika).

Powrót