Długi za rodziców POMOCY

• Autor wątku Autor wątku agata20@autograf.pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agata20@autograf.pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam,
Ostatnio przy wypłacie okazało się że mam komornika, nie dostałem żadnego pisma informującego o egzekucji.
Okazało się, że mam do spłacenia dług za mieszkanie mojej matki, w którym kiedyś (w 2007 roku) byłem zameldowany (meldunek czasowy 3msc) żeby wyrobić dowód osobisty. Nie otrzymywałem żadnych pism z Sądu, dopiero wczoraj podpisałem u komornika odbiór dokumentów ponieważ wszystko przychodziło pod stary adres mojej matki
Jak mogę odwołać się od wyroku skoro nigdy nie mieszkałem w tym domu a jest do zapłacenia dług w wysokości 75 tys. z tego dług 30tys. a odsteki 45tys?
Posiadam umowę najmu lokalu ( z 2007 roku),w którym obecnie mieszkam oraz mam na to świadków.
Czy można podważyć klauzulę wykonalności np. w ten sposób i od czego zacząć?:https://forumprawne.org/windykacja/360809-dlug-przedawniony-do-kogo-jakie-pismo.html

Nie baw się w podważanie klauzuli. Jeśli masz dowód zamieszkiwania pod innym adresem, to wystarczy że złożysz sprzeciw od nakazu zapłaty, zażądasz prawidłowego doręczenia i wdasz się wtedy w spór co do istoty sprawy. Jeśli sprzeciw zostanie przyjęty, nakaz utraci moc i będziesz mógł umorzyć postępowanie wobec siebie.

digiton napisał:
Nie baw się w podważanie klauzuli. Jeśli masz dowód zamieszkiwania pod innym adresem, to wystarczy że złożysz sprzeciw od nakazu zapłaty, zażądasz prawidłowego doręczenia i wdasz się wtedy w spór co do istoty sprawy. Jeśli sprzeciw zostanie przyjęty, nakaz utraci moc i będziesz mógł umorzyć postępowanie wobec siebie.

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Może Pan wytłumaczyć po kolei jakie pismo wystosować na początek?

Na początek to trzeba ustalić co się stało z nakazem zapłaty. U komornika jest informacja jaki sąd, kiedy i pod jaką sygnaturą taki nakaz wydał. W sądzie trzeba się zapytać gdzie nakaz został wysłany i kto go odebrał. A potem dopiero dalej można działać.

digiton napisał:
Na początek to trzeba ustalić co się stało z nakazem zapłaty. U komornika jest informacja jaki sąd, kiedy i pod jaką sygnaturą taki nakaz wydał. W sądzie trzeba się zapytać gdzie nakaz został wysłany i kto go odebrał. A potem dopiero dalej można działać.

Nakaz został wysłany pod adres zadłużonego mieszkania, w którym mieszkają nie znani nam ludzie ( jest to lokal socjalny ).
Pisma nikt nie odebrał, dopiero wczoraj odebraliśmy nakaz w kancelarii komorniczej jak byliśmy się dowiedzieć z jakiej racji zniknęło pół wypłaty.

W związku z powyższym droga jest otwarta. Sprzeciw z udokumentowaniem prawidłowego adresu zamieszkania, plus dowód w postaci umowy, dowodu osobistego, itp. Wniosek o prawidłowe dostarczenie nakazu zapłaty wraz z pozwem a potem uzupełnienie sprzeciwu.

A czy działać w stronę przedawnienia długu, czy raczej w tą stronę że tam nie mieszkałem? Mogę wysłać zdjęcia nakazu na priv

Zdecydowanie to pierwsze. Zdjęcia można wkleić tutaj. Ale sam nakaz nic nie da. Trzeba dostać pozew z załącznikami i do tego się odnieść.

Powrót