Dlugi zmarłego siostrzeńca

• Autor wątku Autor wątku zkzuzanka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zkzuzanka

Użytkownik
Odpowiedzi
160
Przeczytałam prawo spadkowe ,ale nie znalazłam odpowiedzi na mój problem. Po zmarłym siostrzencu zostały spore długi I postępowania komornicze.Czy rodzeństwo jego zmarłej matki moze być zobowiazane do odpowiedzialności i co trzeba zrobić ?Z góry dziękuję za pomoc. Zkzuzanka

A tak mgliste pytanie odpowiedz jest taka: Tak moze, ale to zalezy kto wczesniej odrzucil spadek to jest spadkobierca i jakie sa terminy.

Odpowiedź jest prosta - odrzucenie spadku przez WSZYSTKICH spadkobierców, lub przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza, jeśli coś po sobie zostawił. Jeśli nie miał majątku tylko długi - odrzucić spadek.
Ale jak pisze pdanielak - wszystko zależy od terminów. Spadkobierca ma na odrzucenie 6 miesięcy od momentu, w którym dowiedział się, że jest spadkobiercą (nie mylić z datą śmierci).

Bardzo dziękuję, zmarły mial córkę, która już odrzuciła spadek u notariusza. Czy my jako dalsza rodzina możemy być spadkobiercami?

To jest tak, spadek (i długi) dziedziczą w pierwszej kolejności dzieci i małżonek. Córka odrzuciła spadek (czyli de facto jakby jej nie było), więc do spadku zostaje powołany kolejny spadkobierca ustawowy, czyli np. wnuki zmarłego. Jeśli ich nie ma to rodzice zmarłego. Jeśli oni nie żyją lub odrzucają spadek - dziedziczą ich dzieci (czyli rodzeństwo zmarłego). I tak dalej, trochę tego jest.
Jeśli brak braku zstępnych, żony, rodziców, rodzeństwa i dzieci tego rodzeństwa spadek przypada dziadkom spadkodawcy. A jeśli oni również nie żyją to spadek przypada ich zstępnym, czyli właśnie Tobie, bo jesteś córką dziadka swojego siostrzeńca (jeśli nic nie pokręciłem).

Powrót