Długi

• Autor wątku Autor wątku katowicecentrum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katowicecentrum

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, mam dopiero 19 lat i mieszkam z mamą. W lokalu gdzie aktualnie przebywam mieszkamy już ponad 7 lat. Od tego czasu niepełnosprawna mama (I Gr. Inw.) nie płaci czynszu. Nie dawno przyszedł do mnie list z administracji, która udostępnia lokal, a w nim, wezwanie do zapłaty (23.000,- PLN). Nie rozumiem tego, ja nic nie podpisywałem. Nie jestem najemcą lokalu!

Przed chwilką wróciłem ze spaceru z psem (labladorem) gdzie straż wiejska w Katowicach wlepiła mi mandat (200 zł).

Stąd moje pytanie: Czy ma sens się jeszcze uczyć, żeby potem zarabiać pieniądze, które będą mi (razem z odsetkami) odciągane przez wiele lat. Za co będę kupował pożywienie przez czas odciąganych kwot?
Może jest sens się powiesić, będzie prościej

Po pierwsze idź do administracji, wyjaśnij sytuację... Nie Ty jesteś najemcą lokalu, nie Ty odpowiadasz za płacenie czynszu.
Po drugie istnieje chyba możliwość dogadania się z administracją co do rozłożenia płatności w ratach (nie wiem jak to wygląda w praktyce), oraz ze względu na szczególną sytuację - umorzenia odsetek od należności.

Tymi 200 zł się nie przejmuj, póki nie pracujesz nie mają z czego ściągnąć... a w międzyczasie możesz również poprosić o rozłożenie płatności mandatu na raty.

I z nauki nie rezygnuj ! Póki masz realną możliwość nauki to z niej korzystaj !

Pozdrawiam.

Powrót