Długie zwolnienie lekarskie

• Autor wątku Autor wątku bolo22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bolo22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam,
około 4 miesiące temu dowiedziałem się, że nie dostanę umowy na stałe, więc poszedłem na chorobowe minęło już przeszło 4 miesiące jak jestem na L4. Teraz w piątek 07.03 skończyło mi się chorobowe a miałem w ten dzień przyjść po "potwierdzenie od lekarza ", że jestem już zdrowy, ale niestety nie mogłem wstać z łóżka, bo strasznie źle się czułem , więc przeniosłem wizytę, a dziś jej nie było, ale teraz moje pytanie czy jeśli pójdę jutro to będzie mnie obowiązywać jakieś ubezpieczenie?. Czy będę mógł zarejestrować się w pup jako osoba bezrobotna?.
Pozdrawiam.

W jakim okresie otrzymywałeś zasiłek chorobowy z ZUS?

Od listopada do 7 marca, ale w marcu jeszcze nie zapłacili mi za chorobowe.

Osoby, którym wypłacany jest zasiłek chorobowy mają prawo do świadczeń zdrowotnych w okresie pobierania zasiłku chorobowego. Prawo to wygasa z ostatnim dniem zwolnienia lekarskiego. Zatem prawo do bezpłatnych porad lekarskich ustało z dniem 7 marca 2014.

Aby teraz zarejestrować się w PUP jako osoba bezrobotna konieczne jest przedstawienie zaświadczenie z ZUS o okresie wypłacania zasiłku chorobowego. Dopiero z tym dokumentem można udać się do PUP w celu rejestracji. Objęcie ubezpieczeniem zdrowotnym z PUP nastąpi od dnia zarejestrowania w PUP (na pewno nie wstecz), a biorąc pod uwagę, że zaświadczenia ZUS wydawane są do 7 dni, na pewno jakaś luka w ubezpieczeniu będzie.

Ciekawe czy te zaświadczenie dostane z ZUS bez zaświadczenia od lekarza, ze jestem zdrowy

Dostałem zaświadczenie bez problemów, ale mam jeszcze jedno pytanie, czy jest jakiś termin dni w którym trzeba się zarejestrować w pup po zakończeniu chorobowego. Ciekawi mnie to, ponieważ chcę teraz iść na kuroniówkę, ponieważ przepracowałem 12 miesięcy.

Nie ma określonego terminu na dokonanie rejestracji w PUP. Rejestrujesz się wtedy kiedy jesteś zdolny i gotowy do podjęcia pracy i chcesz korzystać z usług PUP. Zasiłek to tylko gratyfikacja w przypadku braku odpowiednich ofert.
Skoro już jesteś zdrowy i faktycznie szukasz pracy, to chyba nie ma co zwlekać z wizytą w PUP.

Powrót