długość oczekiwania na stwierdzenie obywatelstwa niemieckiego

• Autor wątku Autor wątku bolanty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bolanty

Użytkownik
Odpowiedzi
196
Było dużo na forum na ten temat , ale wszystko z przed kilku lat.
Czy ktoś niedawno otrzymał potwierdzenie i po jakim czasie ?
Jak działa urząd w Kolonii czy przypadki proste i jednoznaczne są załatwiane szybciej niż wymagające sprawdzania i niepełne dokumentowo?
Czy informacja listowna o decyzji przychodzi z Niemiec czy Konsulatu ,czy również na e-mail ?

Pytalam sie o to samo niedawno I dostalam informacje
ze

Tego nie mozna powiedziec generalnie, jak dokumenty sa niepodwazalne, to kilka miesiecy, jak sa watpliwe i trzeba sprawdzac, kilka lat

To teraz moze i tak trwac jeszcze dluzej, bo przez wystapienie Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej wiele Anglikow z korzeniami niemieckimi stara sie o stwierdzenie obywatelstwa, wiec oni maja teraz jeszcze wiecej wnioskow do rozpatrywania niz normalnie a wnioskow jest wiele ja czekam od Listopada 2016

Ja czekam dopiero od początku marca '17,
Czy wiesz coś o formie informacji
Czy dokument przychodzi do domu, jeżeli tak to, czy listem poleconym?
Czy tylko inf. a dokument jest do odbioru w konsulacie
Czy powiadamiają na maila ,że sprawa załatwiona
Czy można sprawdzać postęp sprawy pisząc maila do Kolonii?

wiem tylko
ze nie ma po co kontaktowac sie z nimi odnosnie biegu sprawy na jakim etapie jest itd

pisza nawet na swoich stronach, zeby tego nie robic.
dostaniesz jedynie odpowiedz "sprawa jest w trakcie rozpatrywana"
Daty decyzji nikt ci z gory nie poda

Moze ktos bedzie mial wiecej informacji niz ja :(

Ja dostalam tylko list z potwierdzeniem przyjecia wniosku wraz z numerem referencyjnym i info ze jest w trakcie rozpatrywania wniosek byl jakos w Pazdzierniku zlozony a potwierdzenie dostalam w Listopadzie 2016

Ostatnia edycja:
Cześć!
Mam pytanie do uczestników tej dyskusji - czy już dostaliście informację o stwierdzeniu obywatelstwa?
Jeśli czyta to ktoś, kogo obywatelstwo zostało stwierdzone - ile czekałaś/eś na stwierdzenie obywatelstwa niemieckiego i jakie dokumentu (z wyjątkiem aktów stanu cywilnego) składałaś/eś?

Czytaj tematy, czytaj posty ,czytaj. Trzeba włożyć 3 - 5 godz. pracy i będziesz dużo wiedzieć . Nie da się bez wkładu pracy. Zacznij od strony konsulatu i głównych wątków tego forum.

Powrót