Długość reklam w TV

• Autor wątku Autor wątku Kurak4712
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kurak4712

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich serdecznie

Od pewnego czasu nurtuje mnie pytanie, jak jest prawnie uregulowana długość reklam w TV. Wiem na pewno że jest ustawowo to ograniczone w jakimś stopniu procentowym, ale czy jest jakaś regulacja co do czasu trwania jednego bloku? Zastanawia mnie to, ponieważ jeśli jest puszczana reklama, to trwa ona jakiś czas, po czym jest przerywana zapowiedziami np filmów lub seriali, po czym znowu jest puszczany kolejny blok reklamowy. I zastanawiam się po prostu czy takie postępowanie to jest w jakimś stopniu "obejście" prawa co do właśnie długości jednego bloku reklamowego, czy też zwykły chwyt aby jednym ciągiem nie zanudzać odbiorcy samymi reklamami tylko zrobić chwilową przerwę. Będę wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam

Kurak4712 napisał:
jak jest prawnie uregulowana długość reklam w TV
Generalnie zasada jest taka, że w godzina nadawania może składać się maksymalnie z 12 minut reklam (nie licząc telesprzedaży).
Kurak4712 napisał:
Wiem na pewno że jest ustawowo to ograniczone w jakimś stopniu procentowym, ale czy jest jakaś regulacja co do czasu trwania jednego bloku?
Prawo nie definiuje tego czym jest "blok reklamowy" (natomiast wyróżnia się "bloki programowe poświęcone telesprzedaży"). Jeśli chodzi o procenty to reklamy nie mogą stanowić więcej niż 15% dziennego czasu nadawania (20% razem z telesprzedażą).
Kurak4712 napisał:
I zastanawiam się po prostu czy takie postępowanie to jest w jakimś stopniu "obejście" prawa co do właśnie długości jednego bloku reklamowego, czy też zwykły chwyt aby jednym ciągiem nie zanudzać odbiorcy samymi reklamami tylko zrobić chwilową przerwę.
To jest chwyt aby nie zanudzić odbiorców. Prawo definiuje jakich audycji nie można przerywać aby nadać reklamy a dla tych, które przerwać można zasady (nie licząc tych 12 minut w ciągu godziny i 15/20% w ciągu dnia) dotyczą tylko tego ile razy i w jaki sposób można przerwać program dla wyemitowania reklamy. W przerwach między audycjami nadawcy mają już pełną dowolność byleby nie przekroczyć tych minutowych i procentowych ram.

Ostatnia edycja:
Powrót