Długość umowy na czas określony

• Autor wątku Autor wątku kamil19882
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamil19882

Użytkownik
Odpowiedzi
148
Witam was mam takie pytanie czy wszystko ok jest z moja nowa umowa , czy to blad jakis czy zwykle zagranie pracodawcy

po 1 umowie na rok dostałem 2 umowę na 9 miesięcy , a wg polityki firmy w regulaminie dział rekrutacja jest napisane 3 miesiące okres próbny potem rok potem 18 miesięcy i następnie na nieokreslony , u mnie było troszkę inaczej juz wyjaśniam

pracowałem tak 3 miesiące próbna + 12 miesięcy następna ---- potem pol roku przerwy u tego pracodawcy , nie podpisał nowej umowy z powodów osobistych brak komunikacji następnie zatrudniłem sie u niego ponownie ale w innym sklepie w sensie inna miejscowość ( praca markety ) dostałem umowę na 12 miesiecy i teraz dostałem na 9 miesięcy

3 + 12 +12 + 9 daje 33 miesiące nie licząc próbnego , czy dlatego zrobił ze nie chcial mi dac na nieokreślony od razu i zrobił takie zagranie? czy umowy sie sumują jak pracowałem u niego z opol roczna przerwa i w innej miejscowości market , czy mozna cos z tym zrobić czy wszystko jest na legalu , a firma okazała sie po prostu moralnie slaba

Przepis prawny:
Art. 25.1. § 1. Okres zatrudnienia na podstawie umowy o pracę na czas określony, a także łączny okres zatrudnienia na podstawie umów o pracę na czas określony zawieranych między tymi samymi stronami stosunku pracy, nie może przekraczać 33 miesięcy, a łączna liczba tych umów nie może przekraczać trzech.

Czyli jest prawidłowo - masz 3 umowy na czas określony + umowę na okres próbny

tak ale 1 umowę miałem i potem poł roku przerwy i pracuje w innej miejscowości jest to bez znaczenia? ktoś mi mówił ze może być przerwana ciągłość tylko 30 dni

2 pytanie mam lekka grupę niepełnosprawności na wzrok , czy należy mi sie zwrot za badania lekarskie i zakup nowych okularów jeśli takowe zakupie , sa jakieś limity np zwrot do 500 zl czy jak teraz to jest

3 pytanie 1 raz mam wpisane na umowie ze należy mi sie 5 min dodatkowej przerwy wynikającej z pracy przy monitorze ekranowym , co do zasady praca monitora kasy fiskalnej w markecie tez tego dotyczy? bo inaczej po co bym to miał napisane w umowie , tylko niby jak z tego korzystać? przecież nikt nie przyjdzie 8 razy w ciągu zmiany na 5 min mnie zmienić

kamil19882 napisał:
tak ale 1 umowę miałem i potem poł roku przerwy
Nie ma znaczenia jeżeli jest ten sam pracodawca , przepis masz powyżej

2)
Badania lekarskie do pracy opłaca pracodawca - wystawia skierowanie do lmp i ty nie ponosisz z tego tytułu żadnych kosztów
Pracodawca kieruje do tego lmp z którym ma zawartą umowę na przeprowadzanie badań lekarskich
Przepis prawny:
Art. 12. 1. Badania wstępne, okresowe i kontrolne pracowników oraz inne świadczenia zdrowotne są wykonywane na podstawie pisemnej umowy zawartej przez podmiot obowiązany do ich zapewnienia, o którym mowa w art. 5 ust. 2, zwany dalej „zleceniodawcą”, z podstawową jednostką służby medycyny pracy, zwaną dalej „zleceniobiorcą”.

Ustawa z dnia 27 czerwca 1997 r. o służbie medycyny pracy.

Jeżeli cie wysłał do lmp i opłaciłeś badania fakturę należy dać pracodawcy żeby zwrócił kasę , w przypadku oporu pozostaje PIP
Tak należy sie zwrot za zakup okularów jeżeli lmp w orzeczeniu napisał ze praca w przed monitorem w okularach korekcyjnych , a ty nastepnie udałeś sie lekarza okulisty i ten stwierdził ze masz wade lub należy wymienić obecne szkła
Przepis prawny:
Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej
z dnia 1.12.1998 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowiskach wyposażonych w monitory ekranowe
§ 2. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

1) monitorze ekranowym - należy przez to rozumieć urządzenie do wyświetlania informacji w trybie alfanumerycznym lub graficznym, niezależnie od metody uzyskiwania obrazu;

2) stanowisku pracy - należy przez to rozumieć przestrzeń pracy wraz z:

a) wyposażeniem podstawowym, w tym monitorem ekranowym, klawiaturą, myszą lub innymi urządzeniami wejściowymi, oprogramowaniem z interfejsem dla użytkownika,

b) krzesłem i stołem,

c) opcjonalnym wyposażeniem dodatkowym, w tym stacją dysków, drukarką, skanerem, uchwytem na dokumenty, podnóżkiem;

3) (uchylony)

4) pracowniku - należy przez to rozumieć każdą osobę zatrudnioną przez pracodawcę, w tym praktykanta i stażystę, użytkującą w czasie pracy monitor ekranowy co najmniej przez połowę dobowego wymiaru czasu pracy.

§ 8. 1. Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom profilaktyczną opiekę zdrowotną, w zakresie i na zasadach określonych w odrębnych przepisach.

2. Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom okulary lub szkła kontaktowe korygujące wzrok, zgodne z zaleceniem lekarza, jeżeli wyniki badań okulistycznych przeprowadzonych w ramach profilaktycznej opieki zdrowotnej, o której mowa w ust. 1, wykażą potrzebę ich stosowania podczas pracy przy obsłudze monitora ekranowego.

Limitów nie ma - najczęściej kwota ta jest określona w regulaminie wynagradzania- pracodawca powinien zwrócić pełną wartość zakupionych okularów. Regulamin może określać kwote ale ta nie może być niższa niż najtańsze oprawki i najtańsze szkła - obecnie chyba za mniej niż 300 zł kompletu nie da sie kupić

3)
Tak , to wynika też z tego rozporządzenia wskazanego powyżej - tak dotyczy
Przepis prawny:
§ 7. Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom:

1) łączenie przemienne pracy związanej z obsługą monitora ekranowego z innymi rodzajami prac nieobciążającymi narządu wzroku i wykonywanymi w innych pozycjach ciała - przy nieprzekraczaniu godziny nieprzerwanej pracy przy obsłudze monitora ekranowego lub

2) co najmniej 5-minutową przerwę, wliczaną do czasu pracy, po każdej godzinie pracy przy obsłudze monitora ekranowego.

Jak korzystać ? informujesz twojego przełożonego , i po każdej godzinie pracy wstajesz od kasy na 5 min. ,możesz w tym czasie np. układać towar lub spacerować po sklepie
TO przełożony powinien tak zorganizować prace aby z przerw korzystać lub wykonywać prace naprzemienną - inną przez jakiś czas
przy odmowie ze stony przełożonego pozostaje PIP

2pytanie co do lkp nie wiem co mi wpisał , po prostu podbił badania , ale chyba skoro mam grupa niepełnosprawności na wzrok , i stanowisko na to specjalne to chyba oczywiste jest ze jak pójdę prywatnie teraz do lekarza i kupie nowe bryle to powinien zwrócić

3 pytanie tak z zapisu wynika tak ale cały czas nie pracuje na kasie nie da sie tego zmierzyć racjonalnie , bo mam stanowisko kasjer , ale raz jestem godzina na kasie albo 2 ciągiem a raz 20 min i na 5 min ide rozkładać towar , tak to ten przepis jest martwy , bo nigdy nie ma tak aby byc ciągiem godzina jak ma sie praca kasjer i rozgadanie w miedzy czasie towaru zależy od dnia , przepis mówi jasno minimum polowa czasu pracy przy monitorze i 2 punkt z tym jak nie zapewnia innej pracy w miedzy czasie , wg mnie chory przepis , bo zwykle wyjście wywalić kosz z śmieci może to oznaczać a dalej i tak poł dnia niszczę oczy przy ekranie , nie chodzi mi o to 5 min , tylko po co mam taki zapis w umowie jak defacto jest martwy

Jak to nie wiesz , przecież jeden egz. powinien być dla ciebie - lmp ma obowiązek wydać orzeczenie w 2 egzemplarzach
kamil19882 napisał:
to chyba oczywiste jest ze jak pójdę prywatnie teraz do lekarza i kupie nowe bryle to powinien zwrócić
Niestety nie , zwrot przysługuje tylko wtedy kiedy lmp zaleci prace przed monitorem w okularach korekcyjnych pisze to w # 4
kamil19882 napisał:
raz jestem godzina na kasie albo 2 ciągiem a raz 20 min i na 5 min ide rozkładać towar
Zgodne z przepisem ,-= praca naprzemienna
przy pracy dłużej jak 1 h należy korzystać albo z przerwy lub wykonywać inną prace
kamil19882 napisał:
przepis mówi jasno minimum polowa czasu pracy przy monitorze
Nie miałeś wpisane w skierowaniu do lmp praca przed monitorem
Przepis nie jest martwy , tylko ty chyba nie rozumiesz

tak 2 egzemplarze ale je oddałem w książeczce nie zwróciłem uwagi na to co pisał , dzwoniąc do kadr sie dowiem? swoja droga osoba posiadająca orzeczenie niepełnosprawności na oczy z którego wynika ze jest osoba niedowidzącą , a lekarz by takie zapisu nie dal to chyba musiałby byc dziwny , przecież wystarczy ze pójdę do swojego prowadzącego i on wypisze odpowiednie zaświadczenie wiec jak lekarz lmp nie wpisał , to za co wziął pieniądze bo jak widać oni od tego tylko sa tak ważnej kwestii i pominąć , ale cukier 135 mówi ze wysoki , serio

co do przepisu pytałem dziś bhp , powiedział przepis martwy , robią buble tylko udając ze cos robią , nie da sie rzetelnie zmierzyć czy pracowałem godzinne caly czas nie wstając od monitora na kasie nie jestem babka w urzędzie , a wykonuje cięższa prace niestety tak w tym kraju jest , reasumując jak przed podpisaniem umowy miałem przykładowo okulary +2 a po np rocznej umowie +3 to można stwierdzić , ze chyba należą mi sie te bryle

sprawdziłem w książeczce , jest taki zapis o okularach od lmp , dzwoniłem do kadr powiedzieli ze to nic bo oni nie zwracają i tyle i co tak po prostu , bo nie uczestniczą w żadnych socjałach tak to działa?

kamil19882 napisał:
dzwoniłem do kadr powiedzieli ze to nic bo oni nie zwracają i tyle
Pozostaje PIP
Pracodawca ma taki obowiązek , nie jest jakaś dobrowolność wynika z przepisu Kp na podstwie którego wydano rozporządzenie gdzie art 8 tego rozp. mówi (pod art z KP )
Przepis prawny:

Kodeks Pracy
Art. 207. § 1. Pracodawca ponosi odpowiedzialność za stan bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładzie pracy. Na zakres odpowiedzialności pracodawcy nie wpływają obowiązki pracowników w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy oraz powierzenie wykonywania zadań służby bezpieczeństwa i higieny pracy specjalistom spoza zakładu pracy, o których mowa w art. 23711 § 2.

§ 2. Pracodawca jest obowiązany chronić zdrowie i życie pracowników przez zapewnienie bezpiecznych i higienicznych warunków pracy przy odpowiednim wykorzystaniu osiągnięć nauki i techniki. W szczególności pracodawca jest obowiązany:

1) organizować pracę w sposób zapewniający bezpieczne i higieniczne warunki pracy;

2) zapewniać przestrzeganie w zakładzie pracy przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, wydawać polecenia usunięcia uchybień w tym zakresie oraz kontrolować wykonanie tych poleceń;

3) reagować na potrzeby w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa i higieny pracy oraz dostosowywać środki podejmowane w celu doskonalenia istniejącego poziomu ochrony zdrowia i życia pracowników, biorąc pod uwagę zmieniające się warunki wykonywania pracy;

4) zapewnić rozwój spójnej polityki zapobiegającej wypadkom przy pracy i chorobom zawodowym uwzględniającej zagadnienia techniczne, organizację pracy, warunki pracy, stosunki społeczne oraz wpływ czynników środowiska pracy;

5) uwzględniać ochronę zdrowia młodocianych, pracownic w ciąży lub karmiących dziecko piersią oraz pracowników niepełnosprawnych w ramach podejmowanych działań profilaktycznych;

6) zapewniać wykonanie nakazów, wystąpień, decyzji i zarządzeń wydawanych przez organy nadzoru nad warunkami pracy;

7) zapewniać wykonanie zaleceń społecznego inspektora pracy.

§ 21. Koszty działań podejmowanych przez pracodawcę w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy w żaden sposób nie mogą obciążać pracowników.

§ 3. Pracodawca oraz osoba kierująca pracownikami są obowiązani znać, w zakresie niezbędnym do wykonywania ciążących na nich obowiązków, przepisy o ochronie pracy, w tym przepisy oraz zasady bezpieczeństwa i higieny pracy.

Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej
z dnia 1.12.1998 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowiskach wyposażonych w monitory ekranowe

§ 8. 1. Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym na stanowiskach z monitorami ekranowymi profilaktyczną opiekę zdrowotną, w zakresie i na zasadach określonych w odrębnych przepisach.

2. Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom okulary korygujące wzrok, zgodne z zaleceniem lekarza, jeżeli wyniki badań okulistycznych przeprowadzonych w ramach profilaktycznej opieki zdrowotnej, o której mowa w ust. 1, wykażą potrzebę ich stosowania podczas pracy przy obsłudze monitora ekranowego.

jeżeli kadry tego nie rozumieją to pozostaje powiedzieć ze poprosisz o pomoc PIP
To nie są żadne socjale

Dziękuje Pani moderator i przepraszam za unoszenie się bo mnie wkurza , ze sklep popiera za mnie pieniądze z peron , a wymiguje sie z takiego czegoś

dziś kadry odpisały na meila tak ze lekarz nie zapisał ze min polowe czasu pracy spędzam przy komputerze to mogą nie finansować? , przepraszam czy te 4 godziny pracy przy monitorze ekranowym dotyczy dodatkowej przerwy czy okularów tez , podam jako przykład
1 tydzień w sklepie pracuje na kasie a np następny rozkładam towar , nie ma mnie przy monitorze ekranowym? ale chyba lpm pracy zapisał mi ze ogólnie mam konieczność noszenia okularów , bez nich nawet kodów na produktach nie widzę itp

krótko pisząc? pracuje na stanowisku kasjer sprzedawca , mam lekki stopień niepełnosprawności na wzrok i lpm napisał w praca w szkłach korekcyjnych lub kontaktowych , to czy musi byc spełniony zapis min 4 h czasu pracy monitorze ekranowym , dla mnie nie :( i co każą mi teraz pracować na sklepie aby nie korzystać z ekranu? przecież tam tez potrzebuje okularów , bez nich nie jestem w stanie ogólnie pracować

Ostatnia edycja:
kamil19882 napisał:
kadry odpisały na meila tak ze lekarz nie zapisał ze min polowe czasu pracy spędzam przy komputerze to mogą nie finansować
Kadry lecą z tobą w kulki - to nie lekarz decyduje ile czasu ty spędzasz przed monitorem tylko pracodawca - pracodawca musiał napisać na skierowaniu do lmp w zagrożeniach ze pracujesz min. połowę czasu w ciągu dnia przed monitorem , a ten w takim razie ze musisz pracować w okularach korekcyjnych .
Nie rozumiem dlaczego napisał to w książeczce - powinien na orzeczeniu - jeden egzemplarz dla pracodawcy a drugi dla ciebie .Jak oddałeś oba do kadr to poproś o jeden

cologniola napisał:
4) pracowniku - należy przez to rozumieć każdą osobę zatrudnioną przez pracodawcę, w tym praktykanta i stażystę, użytkującą w czasie pracy monitor ekranowy co najmniej przez połowę dobowego wymiaru czasu pracy.
Nie musi być to praca codzienna i cięgiem , bo takiego wymogu nie ma - wystarczy min. 4 h dziennie i raz w tygodniu
cologniola napisał:
jeżeli kadry tego nie rozumieją to pozostaje powiedzieć ze poprosisz o pomoc PIP
Powiedz pani w kadrach ze złożysz skargę .Przepisy masz powyżej
Skoro lmp napisał praca w okularach to powinien dać skierowanie do okulisty gdzie powinieneś sie udać . Po badaniu kupujesz okulary biorąc fakturę na siebie , a następnie zgodnie z ustaleniami w firmie fakturę (pewnie ) wraz z wnioskiem o zwrot kasy za okulary składasz do kadr lub przełożonego a potem czekasz na zwrot kasy . Kasa jest zazwyczaj zwracana razem z wynagrodzeniem , niekiedy osobnym przelewem , to zależy od ustaleń jakie obowiązują w firmie

Dziękuje
Nie musi być to praca codzienna i cięgiem , bo takiego wymogu nie ma - wystarczy min. 4 h dziennie i raz w tygodniu a ten wymóg jest, pytam bo jeśli mi powie to od juta pracujesz tylko na sklepie np rozkładasz towar to co wtedy, myślałem ze skoro jestem na grupie z orzeczeniem na wzrok i lmp zalecił takowe okulary jako niezbędne do pracy , to nie ma znaczenia czy pracuje przy komputerze , czy np segreguje śmieci czy w jakimś stopniu ma ,

Tak, pracodawca musi sfinansować okulary lub soczewki kontaktowe pracownikowi, jeśli spędza on przed monitorem ekranowym co najmniej połowę swojego dnia pracy (przez co najmniej 4 godziny) i otrzyma zaświadczenie od lekarza medycyny pracy o konieczności ich stosowania w tej pracy , bo wyczytałem ze dziennie dlatego pytam czy samo posiadanie grupy na wzrok i zapisu od lmp wystarcza

ps i tak nie zapisał tego w książeczce jest na orzeczeniu lekarskim na podbitej pieczące ten zapis o szkłach i soczewkach , tylko wlanie nie wiem jak Pani pisze o skierowaniu na badania czy pracodawca wpisał te zagrożenia 4 h bo dostałem tylko kod na tel z wizyta nie wiem co tam było

Ostatnia edycja:
Nie, posiadanie lub nie grupy nie ma w tej kwestii znaczenia.

Zapis o konieczności korzystania z okularów lub soczewek musi znajdować się na zaświadczeniu lekarza medycyny pracy, które zostało wydane na podstawie skierowania od pracodawcy (w ramach badań wstępnych lub okresowych). Lekarz dokonuje stosownego zapisu na podstawie skierowania od pracodawcy (żeby mógł to zrobić na skierowaniu musi być zapis o pracy przy monitorze przez co najmniej 4 godziny dziennie, jeśli na skierowaniu nie ma takiego zapisu lekarz nie dokona oceny w tym zakresie).
Samo skierowanie wydaje się w dwóch egzemplarzach - jeden dla lekarza, drugi dla pracownika.
Jeśli chodzi o kasy fiskalne to nie zawsze będą one uznawane za monitor ekranowy w rozumieniu przepisów prawnych.

kamil19882 napisał:
myślałem ze skoro jestem na grupie z orzeczeniem na wzrok i lmp zalecił takowe okulary jako niezbędne do pracy , to nie ma znaczenia czy pracuje przy komputerze , czy np segreguje śmieci
Zwrot za okulary tylko dla pracujących przy monitorze ekranowym - grupa nie ma znaczenia nawet dotyczy wzroku
Skoro lmp napisał na orzeczeniu to pracodawca musiał wskazać takie zagrożenie w skierowaniu

Ok to rozumiem , tylko teraz tak,
Skoro lmp napisał praca w okularach to powinien dać skierowanie do okulisty gdzie powinieneś się udać, tylko nic nie dał jest tylko to orzeczenie lekarskie opisane , skąd mam wsiąść to skierowanie , mam iść sobie sam prywatnie do okulisty zrobić badanie i kupić okulary? , bo lpm nie wystawił nic

Tylko mam wątpliwości co autor wątku ma na myśli używając sformułowania orzeczenie - zaświadczenie od lmp z badań wstępnych/okresowych do pracy czy dokumenty dotyczące poświadczenia jego niepełnosprawności.

Tylko zapis o ptrzebie pracy w okularach/soczewkach z badań lmp na podstawie skierowania wystawionego przez pracodawcę obliguje go do udzielania dofinansowania.

tak mam takowe badania okresowe wystawione skierowanie od pracodawcy do lmp , ten dopuszcza mnie do pracy i zapisuje używanie szkieł korygujących lub soczewek i co dalej idę do jakiego chce okulisty?

Tak, do dowolnego.
Kwestie wysokości dofinansowania, jego częstotliwość i dane jakie powinny znaleźć się na fakturze powinny być uregulowane w regulaminie pracodawcy.

Z tego co słyszałem jak w danej firmie nie ma uregulowanego tego to zwracają całość , a jak maja to min jest ok 300 zł

Powrót