Dłużnik a spadek po ojcu

• Autor wątku Autor wątku Anomek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anomek

Użytkownik
Odpowiedzi
100
Witam

Mam taki problem. Mój dłużnik jest obecnie nieściągalny, "egzekucja bezskuteczna". Zmarł mu jednak ojciec. Czy można jakoś sprawdzić czy dłużnik dostał jakiś spadek? Czy jeśli by dostał spadek to czy komornik dostanie o tym informację, bo on już żadnych czynności nie prowadzi ze względu na to, że egzekucja jest bezskuteczna.

Pozdrawiam

Trzeba poinformować komornika o możliwym spadku.

Wierzyciel może złożyć w sądzie wniosek o stwierdzenie nabycia spadku przez dłużnika - ma interes prawny.

Czy ten wiosek do sądu mogę złożyć jeśli nie wiem czy jakikolwiek spadek w ogóle jest? Jak to powinno wyglądać?

Wuj google + choćby "wniosek o stwierdzenie nabycia spadku przez dłużnika" - cokolwiek, 37 000 wyników.
Znalezienie trwało mniej niż minutę, razem z przekopiowaniem frazy, jeśli ktoś leniwy i nie chce odrywać ręki od myszki.

Tylko chodzi też o to czy takie wnioski mogę składać jeśli nic nie wiadomo mi o spadku, bo nie wiem czy cokolwiek dostał.

Anomek napisał:
Tylko chodzi też o to czy takie wnioski mogę składać jeśli nic nie wiadomo mi o spadku, bo nie wiem czy cokolwiek dostał.
To się dowiesz.

Złożyłem wniosek 11.02.2016 ale nadal nie otrzymałem żadnej odpowiedzi ani o uzupełnieniu ani nic. Ile sąd ma czasu na odpowiedź na taki wniosek?

witam mam małe pytanko mojego męża ojciec zmarł nie dawno i zostawił dług 25-tysięcy zł czy jest jakaś możliwość żeby nie spłacał tego długu bo on nie jest sam z rodzeństwa czy jest taka możliwość że jak męża ojciec miał 60 pare lat czy mógł dostać taką dużą pożyczkę 25tysięcy zł

01kamila napisał:
czy jest jakaś możliwość żeby nie spłacał tego długu bo on nie jest sam z rodzeństwa
Odrzucić spadek (pamiętając że przechodzi on na wasze dzieci), bądź przyjąć - wówczas potrzebny będzie spis inwentarza. Jeśli wartość spadku wynosi mniej niż dług, to do spłaty będzie tyle ile wynosi wartość majątku; np. 0 zł - do spłaty będzie 0 zł.

@01kamila
Nie zaśmiecamy cudzego wątku.
@amelia2013
Z całym szacunkiem, ale zamiast "pogonić" Pytająca z cudzego wątku, przyczynia się Pani do jego zaśmiecania.

@Anomek
Sąd nie "odpowiada" na wniosek o stwierdzenie nabycia spadku - wyznacza termin. Może wezwać Pana do uzupełnienia braków. Ile sprawa potrwa, zależy od obłożenia sądu.

rws-92 napisał:
@Anomek
Sąd nie "odpowiada" na wniosek o stwierdzenie nabycia spadku - wyznacza termin. Może wezwać Pana do uzupełnienia braków. Ile sprawa potrwa, zależy od obłożenia sądu.

To w jaki sposób mam sprawdzić czy coś się dzieje w tej sprawie?

Jako wnioskodawca może Pan dzwonić do sadu, może przeglądać akta.

Powrót