Dłużnik i sprawa cywilna

• Autor wątku Autor wątku zapytuje
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zapytuje

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Zrobiłem przelew za sprzęt fotograficzny który nie został do mnie wysłany.
Sprzedający uchylał się od wysłania, wymyślając jakieś pokrętne tłumaczenia.
Umowa była ustna (przez telefon).
Dowody to tylko i wyłącznie emaile i sms-y gdzie właściwie nigdzie nie ma wprost napisane że jest to umowa kupna sprzedaży, aczkolwiek jest na przykład email z numerem konta.
Sprawa zgłoszona do prokuratury, odmówiono wszczęcia postępowania z powodu braku znamion przestępstwa (oszustwo, wyłudzenie, etc), pomimo tego że oszust przyznał się na policji do wszystkiego.
Chciałbym wytoczyć sprawę cywilną o przywłaszczenie mienia, lub coś w ten deseń.
I w związku z tym chciałbym zapytać jak to złożyć pozew krok po kroku i co powinien zawierać.
Sytuację utrudnia fakt iż w międzyczasie wyjechałem do pracy w Holandii i zamierzam póki to będzie możliwe jak najdłużej korzystać z dobrodziejstw sądu internetowego.
Zależy mi również na odsetkach za zwłokę. Prosiłbym o podanie podstawy prawnej, na jakiej mogę domagać się również odsetek a przede wszystkim w jaki sposób je policzyć. No i czy w ogóle w pozwie ma być wpisana konkretna kwota tych odsetek, czy po prostu wzór (ilość dni razy...?) na odsetki.
Póki co nie wysłałem jeszcze pisma "przedsądowe wezwanie do zapłaty".
Zapewne znajdę sobie szybko przez google jak powinno dokładnie wyglądać takie pismo i co powinno zawierać, ale chciałbym przede wszystkim zapytać czy w tej konkretnej sytuacji muszę je wysyłać i czy jego tytuł musi brzmieć dokładnie w taki sposób - czy koniecznym wyrazem jest tutaj "przedsądowe". Chciałbym też zapytać czy również w tym piśmie muszę wspominać cokolwiek o odsetkach, czy tychże ubiegać się dopiero w treści pozwu.

1. nie musi pan wysyłac przedsądowego wezwania do zapłaty
2. nie musi pan korzystać z sadu internetowego - wystarczy pełnomocnik w kraju, który bedzie pana reprezentował
3. kwoty ewentualnych odsetek pan nie określa, jeśli nie są ustalone w umowei stosuje się odsetki ustawowe-wskazuje pan po prostu w zakresie swego roszczenia datę początkową i datę końcową za które pan żąda odsetek - czyli np. od dnia zapłaty....

prosze też pamiętac, ze odsetki zabezpieczają świadzcenia pienieżne.

Ja również sugeruję zaangażowanie "pełnomocnika w kraju", najlepiej profesjonalnego.
Czy na forum medycznym są pytania w stylu: "podejrzewam u siebie zapalenie wyrostka robaczkowego - chciałbym zapytać jak mogę go sobie wyciąć krok po kroku?". Forum prawne jest miejscem do darmowego poszerzania wiedzy jurydycznej, ale poprzez dyskusję i rozważania związane z interpretacją konkretnych przepisów prawnych. Darmowe porady prawne też są tu do zaakceptowania, ale już instrukcje dotyczące prowadzenia konkretnego postępowania, prowadzą do tego samego co praktyki znachorskie w medycynie.

w moim pierwszym poscie dopiero teraz dostrzegłem literówkę : winno byc do dnia zapłaty zamiast od dnia zapłaty....

wojciech.888 napisał:
ale już instrukcje dotyczące prowadzenia konkretnego postępowania, prowadzą do tego samego co praktyki znachorskie w medycynie.
Ciiiii....tylko nie mów tego na subforum administracyjnym, bo oni tam mają całe poradniki jak postępowanie prowadzić :D

Powrót