dłużnik nie ma majątku

• Autor wątku Autor wątku aldona 1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aldona 1

Użytkownik
Odpowiedzi
105
Mam wyrok prawomocny przeciwko przedsiębiorcy o dług 10 tyś, ale nic komornik nie może ściągnąć od usługodawcy bo ten nic nie ma, przynajmniej tak wynika z pisma od komornika , który chce umorzyć postępowanie.
Dłużnik do legalnie działający murarz, który nadal pracuje i jego majątkiem jest poziomica i kielnia.
W moim przypadku dług powstał, ponieważ dłużnik pobrał zaliczkę i nie wykonał roboty. Wiem , że narobił długów też u innych osób, hurtowni. Śmieje się wszystkim w twarz.
Nie mam już siły walczyć o kasę, ale chcę mu utrudnić życie.
Czy powinien zapłacić podatek od wzbogacenia od tych 10 tyś?

aldona 1 napisał:
.

Czy powinien zapłacić podatek od wzbogacenia od tych 10 tyś?

Nie, ale nawet jeśli to jak sobie wyobrażasz egzekwowanie tego podatku skoro jest nieściągalny?

Jeśli chcesz iść na "wojnę" z dłużnikiem wystąp do sądu z wnioskiem o zakaz prowadzenia działalności gospodarczej dla dłużnika.

Wysłane z mojego NE2213 przy użyciu Tapatalka

wyrok prawomocny przeciwko przedsiębiorcy o dług 10 tyś, ale nic komornik nie może ściągnąć od usługodawcy bo ten nic nie ma

Jak napisałaś wcześniej jest to wyrok z 2023 roku. Komornik "chce umorzyć postępowanie". Tak może być, ale nie umorzy długu. Ty jako wierzyciel możesz przykładowo za rok ponowić egzekucję komorniczą na podstawie tego samego wyroku. Podstawę prawną stanowi art. 125. § 1. Kodeksu cywilnego ( t.j. Dz.U.2023.1610) zgodnie z którym roszczenie stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu przedawnia się z upływem sześciu lat.
Kancelarie komorniczą wybierasz sobie sama. Może być inna niż poprzednia.

Ostatnia edycja:
Powrót