dłuznik nie zapłacił faktury za usługę, jaką drogę postępowania wybrać?

• Autor wątku Autor wątku nataszak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nataszak

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Witam,

w grudniu zeszłego roku wystawiona została faktura na kwotę 5,5 tys zł za wykonaną usługę budowlaną.
Do chwili obecnej dłużnik nie zapłacił.

Pisma ponaglajace nie przyniosły rezultatu, chciałam umieścić dłużnika w KRD, ale w związku z tym, że faktura zostałą wystawiona na osobę fizyczną (a nie firmę dłużnika), potrzebny jest nr PESEL dłuznika.

Mam zatem 2 pytania:
1/ jak ustalić nr PESEL dłuznika (celem umieszczenia dluznika w KRD)?
2/ jaką drogę postępowania wybrać - oddać sprawę do Firmy Windykacyjnej, czy samemu skierować sprawę bezpośrednio na drogę sądową?

Jesli sądową - będę wdzięczna za wskazanie kosztów, z jakimi musze się liczyć chcąc założyć sprawę w sądzie.

z góry dziękuję za podpowiedzi,
natasza

koszt opłaty sądowej od pozwu przy wartości przedmiotu sporu 5,5 tys zł wynosi 250 zł.
Taki pozew sporządza się na formularzu sądowym zamieszczonym na stronie ministerstwa sprawiedliwości.

Numer PESEL dłużnika stanowi jego dobro osobiste, wobec powyższego nie ma obecnie możliwości jego ustalenia.

Bardzo dziękuję,
rozumiem zatem, że obecnie nie ma mozliwości uzskania nr PESEL dłużnika w Urzedzie Gminy, lub ewentualnie w Ministerstwie Sprawiedliwości?

Jeszcze jedno pytanie mi sie nasuwa - czy przy okazji skladania w sadzie pozwu, moge wnosic o obciązenie dluznika kosztem tych 250 zł? Tzn. rozumiem, że wplacic muszę ja, ale czy moge sie spodziwac (w przypadku orzeczenia na moja korzysc), ze dłuznik zostanie kosztem 250 zl i innych kosztow sadowych obciazony?

pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz,
natasza

Po co Ci firma windykacyjna, wystarczy że wyślesz mu najpierw wezwanie do zapłaty w którym będzie opisany koszt wezwania, numer konta na który może wpłacić i napisz że w razie nie spłaty w ciągu 7 dni od otrzymania tego listu sprawa trafi do Sądu co obarczy go jeszcze większymi kosztami sprawy i ewentualnie kosztami egzekucji komorniczej.

Wzory masz w internecie. Co do kosztów to koszt wysłania listu do niego a później złożenie pozwy do Sądu : 5000 zł – 7,500 zł - - - > 250 zł opłaty sądowej. Pamiętaj że komornik ściągając dług pobierze także to 250 zł także nic nie stracisz.

Powrót