Dłużnik osoba fizyczna a sp z o.o.

• Autor wątku Autor wątku darmarz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
D

darmarz

Użytkownik
Odpowiedzi
46
Witam serdecznie!!!

Od 10 lat posiadam długi wobec US, teraz myślę założyć spółkę z o.o. i stać się podwykonawcą. Czy muszę mieć wspólnika żeby komornik nie wszedł na konto spólki.

Czekam na wasze opinie co dalej robić

Poborca może zająć wszystkie twoje udziały w spółce z o.o. Pobierać dywidendę lub je sprzedać. Możesz jednak napisać wniosek do US o rozłożenie długu na raty. Rozbiją ci raty na 12 miesięcy. Dogadaj się np. na 500zł miesięcznie, ostatnia rata będzie pozostałą częścią twego długu, który możesz znowu rozbić na kolejny rok. Nie dosyć, że będziesz spłacał dług to jeszcze nikt ci niczego nie zajmie, nie ściągnie, nie wejdzie i nie zabierze.

Do spłaty jest odsetkami na dzisiaj koło 600 tys zł. nie mam żadnych nieruchomości, ruchomosci. Miałem 3 razy wyjawiany majątek. Myślalem o spólpce i udziale 1 proc. i wynagrodzenie minimalne.

I ten udział będzie mógł zająć i sprzedać.

A jeżeli żona będzie 100% udziałowcem a ja zatrudniony normalnie na umowę o pracę i ona będzie wystawiać fakturę dla firmy.

A dlaczego Ty nie możesz wystawiać? Kto Ci broni być prezesem tej firmy ze 100% udziałem żony? Znowu próbujesz omijać prawo i na dodatek odwalać coś, co nie do końca jest firmanctwem, ale niebezpiecznie blisko...

Jak tak dalej pójdzie, to się skończy dla Ciebie bardzo źle. Zamiast normalnie pracować jako prezes za minimalną krajową i prowadzić tą spółkę, czyli robić dokładnie to na papierze co będziesz robić w rzeczywistości, próbujesz robić jakąś fikcję. Znowu.

Jak możesz mi pomóc to napisz mi na prv jak to zrobic od a-z

Ty nie wiesz jak się pracuje na umowę o pracę, czy jak się na nią zatrudnić? Skąd masz taki dług w US jak nie wiesz jak się pracownika zatrudnia?

Jak to zrobić - uczciwie i tyle. A nie kombinować.

Zatrudnienie na umowę o pracę to wiem. Z firmą dla której będę uzgodnić kwotę netto żeby była porównywalna na stanowisku które proponują. Tylko jak z wypłatą reszty pieniędzy z konta przez żonę by były nieopodatkowane.

Panie darmarz ma Pan świadomość, że cały czas pracuje Pan ciężko i wytrwale na bana?

Panie Syhar proszę uważać, żeby i Pan nie dostał rykoszetem.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót