Dłużnik rzeczowy, a poręczyciel, współdłużnik solidarny

• Autor wątku Autor wątku Feelon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Feelon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witajcie,

Drodzy, być może będziecie mogli pomóc mi w rozstrzygnięciu pewnej sprawy.

Jakiś czas temu moja matka podpisała umowę pożyczki hipotecznej. Jako, że nieruchomość była wspólnie ze mną, podpisałem poniższy dokument:

"Ja niżej podpisany … oświadczam, że w zakresie zaspokojenia wszelkich roszczeń pieniężnych banku, wynikających z Umowy, poddaję się egzekucji do kwoty xxx na podstawie BTE, z tytułu odpowiedzialności rzeczowej – dłużnik hipoteczny, z tytułu ustanowienia zabezpieczenia spłaty kredytu udzielonego…, położony w …, dla której prowadzona jest KW nr xxx, w której dziale II wpisany jestem jako współuprawniony. "

Niestety zdarzyło się tak, że matka zmarła. Ja spadek odrzuciłem, sprawa spadkowa ciągnie się już 3 lata.

Tymczasem niedawno bank wpisał mnie do BIK, jako poręczyciela kredytu w windykacji. Totalnie komplikuje mi to różne wiadome sprawy.

W odpowiedzi na moje pismo do banku uzyskałem taką informację:

Zgodnie z postanowieniami art. 881 kpc, poręczyciel (Dłużnik rzeczowy) jest odpowiedzialny jako współdłużnik solidarny.

I teraz, z tego co wyczytałem, instytucja poręczyciela a dłużnika rzeczowego to dwie osobne sprawy.
Czy jest jakaś opcja wywalczenia z bankiem wykasowania takiego wpisu w BIK?
Nie ma problemu, aby po zakończeniu sprawy spadkowej uzyskali ode mnie moje pół własności nieruchomości, ale temat BIK wyjątkowo mnie tu załamuje.

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.
FZ

Pozwolę sobie raz podbić.
Ktoś ma może jakąś mądrą poradę jak tu wyjść z tej sytuacji?

Feelon napisał:
Zgodnie z postanowieniami art. 881 kpc, poręczyciel (Dłużnik rzeczowy) jest odpowiedzialny jako współdłużnik solidarny.
Dokładnie tak napisali, włącznie ze słowami w nawiasie ?

Tak. Słowo w słowo.

;) było tam kodeksu cywilnego to p mi się od postępowania wzięło ale czy coś konkretnego ktoś ma do napisania?

Dzięki.
Jeśli jednak dobrze rozumiem, do czasu zakończenia sprawy spadkowej, której przedmiotem jest również 50% własności nieruchomości podanej jako zabezpieczenie, nie mogą dobrać się do innej części mojego majątku, typu blokada na koncie, komornik cokolwiek, bo odpowiadam tylko z części nieruchomości?

Jak opisana jest w raporcie BIK relacja twojej matki do zobowiązania; poręczyciel czy dostawca zabezpieczenia (albo jeszcze inna) ?

W BIK nie ma słowa o mojej matce. Jest tylko kwota zaległego zobowiązania i ja jako poręczyciel długu w windykacji.

Przepraszam, pomyliłem pytanie, chodziło o ciebie. Czyli pomimo, że nie podpisywałeś oświadczenia poręczenia kredytu/pożyczki, w BIK widniejesz nie jako "dostawca zabezpieczenia" lecz jako "poręczyciel" ?
Zakładając, że nie zapomniałeś co podpisywałeś to jest to jakaś podstawa do dochodzenia na drodze cywilnej zadośćuczynienia od banku, aczkolwiek trzeba by jeszcze ustalić jaka jest różnica we wpływie na twoją ocenę punktową w BIK między w/w relacjami do zadłużenia.

Dzięki za odp.
Podpisywałem tylko to co we wstępie zacytowałem:

"Ja niżej podpisany … oświadczam, że w zakresie zaspokojenia wszelkich roszczeń pieniężnych banku, wynikających z Umowy, poddaję się egzekucji do kwoty xxx na podstawie BTE, z tytułu odpowiedzialności rzeczowej – dłużnik hipoteczny, z tytułu ustanowienia zabezpieczenia spłaty kredytu udzielonego…, położony w …, dla której prowadzona jest KW nr xxx, w której dziale II wpisany jestem jako współuprawniony. "

W BIK wygląda to jak kredyt, który poręczam, który jest w windykacji i niestety od razu dostaje bana w banku. Sprawdziłem niestety i właśnie tak to wygląda :/

Edytowałem: w banku to już niestety nie mam pojęcia jak odróżniają jeden zapis od drugiego w BIK, ale w takim razie spróbuję w odpowiedzi na pismo z banku zwrócić im uwagę iż powinni raportować to jako "dostawca zabezpieczenia" dzięki za poradę :)

I kolejna edyta, w danych o raporcie BIK jest zapis:

W SYTUACJACH, KIEDY JESTEŚ ZWIĄZANY Z RACHUNKIEM
RELACJAMI TYPU: DOSTAWCA ZABEZPIECZENIA LUB
PEŁNOMOCNIK / UPOWAŻNIONY UŻYTKOWNIK, W RAPORCIE
NIE SĄ PRZEKAZYWANE DANE ODNOŚNIE STANÓW TYCH
RACHUNKÓW I ICH ZAPISÓW HISTORYCZNYCH
Jest tu więc jakaś szansa :)

Ostatnia edycja:
Powrót