Dłużnik rzeczowy czy odpowiada swoim majątkiem za koszty sądowe ?

• Autor wątku Autor wątku nata9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nata9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
W roku 2013 córka w formie darowizny przekazała mi 1/2 domu który był objęty kredytem hipotecznym w banku PKOSA Zięć swoją 1/2 część przekazał swojej mamie która także została dłużnikiem rzeczowym . Z chwilą przyjęcia darowizny stałam się dłużnikiem rzeczowym W roku 2014 bank wypowiedział córce umowę kredytu hipotecznego we frankach w związku z nieterminową obsługą rat , i wystąpił do sądu o tytuł wykonawczy na dłużników rzeczowych .Pierwszy wniosek do sądu został skierowany tylko do mojej osoby Sąd zasądził pokrycie kosztów sądowych w kwocie 22000 zł na rzecz BANKU PKOBPSA z mojego osobistego majątku. Czy jako dłużnik rzeczowy powinnam odpowiadać za jakiekolwiek koszty z mojego prywatnego majątku ? Przyjmując darowiznę w akcie notarialnym widnieje zapis że odpowiadamy tylko z darowanej nieruchomości do kwoty wpisanej w hipotece wiec dlaczego są zasądził koszty 22000 zł z mojego osobistego majątku . Jestem emerytką nie posiadam takiej kwoty , więc czy moje mieszkanie własnościowe zostanie zlicytowane ? pomóżcie

Powrót