Dłużnik Rzeczowy | Windykacja nieruchomości | Zbycie nieruchomości | Upadłość konsume

• Autor wątku Autor wątku DluznikRzeczowy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DluznikRzeczowy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w dość skomplikowanym przypadku jakim jestem.

Moi rodzice wzięli kredyty w Frankach 13 lat temu z zabezpieczeniem hipotecznym. Współwłaścicielami działki z domem jednorodzinnym byłem razem z dwoma braćmi - czyli każdy 1/4. Sąd wyraził zgodę na taki kredyt. Moja i braci odpowiedzialność jest ograniczona do nieruchomości.

Ojciec przestał spłacać kredyt i interesować się tym. Bank wypowiedział umowę i skierował sprawę do sądu. Sprawa trafiła do komornika sądowego. Rościł on sobie egzekucje od Rodziców i każdego z nas. Otrzymałem w sumie 3 pozwy - bo 3 umowy kredytowe.
Zostałem dłużnikiem rzeczowym. Na szczęście moja odpowiedzialność jest ograniczona do nieruchomości, czyli nie można ruszyć reszty mojego majątku dokonując egzekucji.

Nie udało się zlicytować domu. W pewnym momencie Bank wycofał pozew. Zostałem obciążony kosztami postępowania egzekucyjnego. Ok 12 tyś zł.
Komornik egzekwuje te koszty z całego mojego majątku - rachunki bankowe, pensja, etc.

Pierwsze pytanie: Czy może egzekwować koszty postępowania egzekucyjnego z całego majątku skoro mam ograniczenie odpowiedzialności należności głównej tylko do nieruchomości? Czy koszty egzekucji nie powinny być także ograniczone? (W myśl Art. 319. KPC, Art. 13. kpc (§1 i §2), Art. 837. kpc )

Potem okazało się, że Bank dokonał cesji nieruchomości na rzecz firmy Promesa z Wrocławia.
Firma ta złożyła wniosek o wszczęcie egzekucji przeciwko mnie oraz braciom.
Wnosi o wyegzekwowanie należności :
- główna XXX zł (z ograniczeniem egzekucji)
- odsetki (z ograniczeniem egzekucji)
- kosztów postępowania XXX zł (bez ograniczeń) - DLACZEGO?
- kosztów postępowania procesowego w postępowaniu klauzulowym XXX zł(bez ograniczeń)
- kosztów zastępstwa procesowego -II- (bez ograniczeń)

Drugie pytanie: Dlaczego koszty postępowania z góry określono we wniosku o egzekucję, że mają być bez ograniczeń i skąd od razu znane są koszty postępowania?

Chciałem zrobić upadłość konsumencką, ponieważ nie stać mnie na spłatę tego długu i nikt z pozostałych właścicieli nieruchomości się tym nie interesuje - tylko ja rozmawiam z komornikiem i próbuję z wierzycielem.
Dowiedziałem się, że to żadne rozwiązanie dla mnie, ponieważ będzie licytacja nieruchomości i dopóki nie zostanie spieniężona to nie otrzymam upadłości konsumenckiej.

Zalecono mi zbyć moją 1/4 nieruchomości na rzecz dłużnika osobistego (ojciec) i że niby on wskoczy na moje miejsce. I dopiero potem ogłosić upadłość konsumencką. Ponieważ wtedy w moim majątku nie będzie już nieruchomości z hipoteką która utrudniałaby mi upadłość.

Trzecie pytanie: Jakie mam wyjścia z tej sytuacji aby całkiem uwolnić się od wszelkich długów związanych z tym kredytem, domem, itd.?

Nie brałem kredytu, byłem nieletni, nie jestem dłużnikiem a komornik traktuje mnie jakbym to ja wziął kredyt i atakuje mnie z każdej strony. Sprawa skomplikowana, każda konsultacja u prawników/notariuszy/radców kosztuje mnie kosmiczne pieniądze. Chciałbym się w końcu od tego uwolnić, bo nie mam życia przez to w tym kraju.

Bardzo proszę o pomoc i dziękuję za pochylenie się nad moją sprawą. Pozdrawiam serdecznie!

Po pierwsze
mimo, że jesteś dłużnikiem rzeczowym masz takie same prawa jak dłużnik osobowy.
Z pierwszej informacji wynika, że był to kredyt frankowy. Starego portfela, zapewne. Zorientuj się i przemyśl sprawę powództwa przeciw egzekucyjnego z zabezpieczeniem pozwu w postaci wstrzymana egzekucji komorniczej.
Upadłość konsumencka. Czemu nie. Sam jednak napisałeś, że masz majątek inny. Czy chcesz jego utraty. Jeśli tego majątku nie masz. To weź sobie do serca moją radę. Masz niemalże całą Europę do dyspozycji. Jeśli spełniasz wymogi COMI ogłoszenie upadłości np. w UK może bardzo być pomocne. To temat rzeka

Powrót