Dłużnik spółka zo.o ucieka z majatkiem

• Autor wątku Autor wątku aktor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aktor

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Jestem wierzycielem osoba fizyczną. Wobec spółki zo.o prowadzona jest jak do tej pory bezskuteczna egzekucja komornicza. Za chwilę od komornika otrzymam pismo potwierdzające taki stan.

1) Czy posiadając pismo o bezskutecznej egzekucji mogę wystąpić o ogłoszenie upadłości spółki? Jeśli tak to:
2) Czy po niezaspokojeniu moich roszczeń mogę wystąpić do sądu o pociągnięcie do odpowiedzialności członka zarządu upadłej spółki?

1) Można, ale po co?
2) Tak i to bez postępowania upadłościowego. Proszę zerknąć na 299 ksh.

Dziękuje za szybka odpowiedź.
Chodzi mi o to że spółka zo.o ukrywa majątek a prezes spółki jedyny przedstawiciel to figurant. Mogę złożyć wniosek do sądu o wyjawienie majątku spółki ale to potrwa znów dłuższą chwilę a wówczas spółka zdąży pozbyć sie majątku. Więc wymyśliłem że najpierw złożę wniosek o upadłość może uda się w postępowaniu upominawczym z wykazanego majątku odzyskać pieniądze. Jeśli nie uda się to ostatecznie pociągnę do odpowiedzialności figuranta który przypuszczam nic nie ma. Czy moje myślenie jest sensowne? Czy może jest jakaś lepsza droga?
Aha jeszcze myślę czy jeśli ja złoże wniosek o upadłość a nie prezes czy to automatycznie zablokuje termin 2 tyg jaki ma członek zarządu na zgłoszenie upadłości
( gdy spółka traci płynność finansową) aby wywinął sie od odpowiedzialności?

Jeśli figurant nic nie ma a spółka ma - to wg mnie właściwą drogą jest wyjawienie majątku spółki.
Nawet jak się pozbędzie majątku - to w postępowaniu o wyjawienie może się uda ustalić gdzie i jak się pozbyła.

sorry tam jest błąd zamiast postępowanie upominawcze oczywiście postępowanie upadłościowe...

Jeżeli dojdzie do umorzenia egzekucji z powodu jej bezskuteczności - brak majątku - to sąd upadłościowy niechybnie oddali wniosek o ogłoszenie upadłości z uwagi na 13 puin.
Pozostaje 299ksh.

Musze przyznać że kwestie prawne noszą znamiona artyzmu więc chylę czoła ( osobista dygresja ).

Czy po bezskutecznej egzekucji pociągając członka zarządu do odpowiedzialności( 299ksh ) zamykam roszczenia względem spółki? Chodzi o sytuacje kiedy dowiaduje sie później o tym że spółka ma majątek bo przecież spółka dalej istnieje.

Takie zjawisko jest patologiczne i z zasady nie powinno wystąpić.
Jak można działać w obrocie gospodarczym nie mając majątku.
Nie mniej jednak wydaje mi się, iż tytuł egzekucyjny względem spółki będzie uprawniał do egzekucji z jej przyszłego majątku.

aktor napisał:
Czy po bezskutecznej egzekucji pociągając członka zarządu do odpowiedzialności( 299ksh ) zamykam roszczenia względem spółki?
Nie.
Są to dwie różne sprawy. Nawet nie wnikając w charakter roszczenia, które przysługuje na podstawie art. 299 ksh - należy wyraźnie stwierdzić, iż obu tych roszczeń tych można dochodzić samodzielnie i osobno.

adamlukass napisał:
Jak można działać w obrocie gospodarczym nie mając majątku..
Piękne...ale nie prawdziwe.

Czy mogę złożyć wniosek o wyjawienie majątku ( w trakcie egzekucji ) a za chwilę kiedy otrzymam pismo o bezskuteczności egzekucji złożyć pozew pociągnjąc do odpowiedzialności członka zarządu? Dodam że rozprawa o wyjawienie jeszcze by się nie odbyła. Czyli de facto wpłynęły by do sadu dwa wnioski Czy w takim przypadku mogą nie wyjawić majątku powołując się na to iż złożyłem drugi pozew ( 299 ksh). Chodzi mi o czas bo te wszystkie sprawy trwają miesiącami.

Teoretycznie można tak zrobić.
Trzeba jednak pamiętać, iż do skutecznego rozpatrzenia wniosku o wyjawienie majątku - muszą być spełnione przesłanki ustawowe.
To samo dotyczy również pozwu na podstawie art. 299 ksh.
A druga strona - może tylko czekać na takie "potknięcia".

Trzeba się po prostu przyzwyczaić do tego, iż w sądzie nie ma nic natychmiast.

Kogo powinienem pozwać na podstawie art.299 ksh ???

Umowę której dotyczy moje roszczenie podpisał pan X ( ówczesny prezes ). Po tym jak zacząłem domagać się ( nie formalnie ) zwrotu pieniędzy ustanowił jedynym członkiem zarządu i prezesem figuranta Y. Wszystkie moje zabiegi co do zwrotu należności ma tu na myśli pierwsze formalne pisma do spółki i jej odpowiedzi, pozew o nakaz zapłaty, procedura egzekucyjna itd - odbywały się za kadencji figuranta Y. Kto zatem odpowiada za ta wierzytelność? X czy Y ?

Na podstawie 299ksh pozywasz obu solidarnie.
W treści pozwu wnosisz o wydanie nakazu zapłaty w upominawczym.

Wedle mojej wiedzy wnoszę pozew do sadu zgodnego z miejscem zamieszkania członka zarządu a nie siedziby spółki. Państwo X i Y są zameldowań w innych miejscach a zatem muszę złożyć dwa pozwy?

Jeszcze dodam, iż od czasu nowelizacji kpc ( weszła w życie 20 marca 2007 r.) - sprawy dotyczące roszczeń z art. 299 ksh rozpoznawane są wyłącznie przez sądy gospodarcze.

Czy w związku pozwem solidarnym (299 ksh) wobec byłego prezesa i obecnego powinienem:

1. Złożyć pełen odpis z KRS?
2. Mam adresy zameldowania obu prezesów ale aby sie upewnić że tam są zameldowani obecnie gdzie mogę to sprawdzić?
4. dołączyć jako dowód feralną umowę na podstawie której powstało roszczenie? Dodam że była podpisana przez byłego prezesa i jest w sądzie w aktach sprawy.

Pytam o adresy Prezesów bo rozumiem że to oni są pozwanymi (299ksh).

aktor napisał:
Pytam o adresy Prezesów bo rozumiem że to oni są pozwanymi (299ksh).

Złożenie powództwa z art. 299 ksh i prowadzenie tej sprawy - wymaga co najmniej minimum wiedzy w tym zakresie. To nie jest zwykły pozew o zapłatę.

Tymczasem zadaje Pan - Panie aktor - dość podstawowe pytania.

Proponuję zatem albo poszukać sobie kwalifikowanego pełnomocnika, albo najpierw dokładnie zaznajomić się w tym temacie. W internecie na ten temat jest naprawdę mnóstwo informacji ( nawet dokładne wzory pozwu ).

I dopiero wtedy - jak jeszcze coś pozostanie niejasne - chętnie służę pomocą.

PS.
Co do sprawdzenia adresów zameldowania - można to sprawdzić np. tu :
Wydział Udostępniania Informacji
Departamentu Spraw Obywatelskich MSWiA
ul. Domaniewska 36/38
02-672 Warszawa
( tą informację również można było bez przeszkód uzyskać na forum i w internecie ;) )

Powrót