dluznik-ukrywa swoje dochody co zrobic?

• Autor wątku Autor wątku MALGORZATA.GD
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MALGORZATA.GD

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 442
Witam
Mam prosbe
Otoz posiadam wyrok prawomocny o zaplate oczywiscie zlozylam wniosek do komornika o wszczecie egzekucji,okazuje sie jedak ze Pan komornik nie moze nic w tej sprawie zrobic .Dluznicy cwanie sie migaja wiedzie im sie dobrze ale komornik nic nie moze zajac.Wynagrodzenie wykazane jest na pol etatu a dluznik oczywiscie pracuje caly etat -wiec ponize 950 zl wynagrodzenia nie mozna zajac , malo tego dluznik ma samochod ktory szybciutko przepisal na obca osobe i jezdzi sobie nim codziennie do pracy faktycznie parkuje przed domem i tego tez komornik nie moze zajac.
Co zrobic by wreszcie prawda ujzala swiatlo dzienne jak ukrucic cwaniactwo takich ludzi?Czy jest na to jakikolwiek sposob bym mogla wyegzekwowac swoje zasadzone pieniadze?

A kiedy ten samochód został "przepisany" na inną osobę? W odniesieniu do powstania długu i wyroku.

Nie znam dokladnej daty przepisania faktem jest to ze dluznik chce uniknac egzekucji i smieje sie jezdzi samochodzikiem do pracy parkuje przed domem i przepisal ten samochodzik na swoja kolezanke .
Czy nie ma sposobu na takich cwaniakow?

Jest. Zarówno z przepisów kodeksu karnego (około art. 300) jak i z cywilnego - skarga pauliańska, czyli o uznanie za bezskuteczną wobec pani umowy przeniesienia własności tego samochodu. Ale zawsze konieczne jest posiadanie wiedzy czy majątek został zbyty w celu uniknięcia płacenia długu czy jeszcze wcześniej.

Dzieki serdeczne Pasgud
mam jescze prosbe czy mozesz mi wyjasnic choc troche co to jest ta -skarga paulinska jaka to procedura?
Jeszcze raz serdeczne dzieki juz wielokrotnie pomagasz mi swoja wiedza bardzo jestem wdzieczna.Pozdrawiam serdecznie.

I znowu nie chce mi się sięgać po kodeks aby sprawdzić które to są artykuły ale zdaje się że 527 kodeksu cywilnego.

W uproszczeniu polega to na tym, że wierzyciel może domagać się aby czynność prawna poprzez którą jego dłużnik pozbył się majątku została uznana za bezskuteczną wobec niego. Czyli że własność danej rzeczy przechodzi co prawda na tą osobę trzecią ale wierzyciel może prowadzić z niej egzekucję.
Jednakże jest to dosyć trudne postępowanie bo trzeba wykazać iż doszło do pokrzywdzenia wierzyciela (jeżeli przedstawiona zostanie umowa sprzedaży samochodu za kwotę jaką był wart ów samochód to już nie ma pokrzywdzenia), trzeba też udowodnić iż ta osoba trzecia miałą świadomość krzywdzenia wierzyciela itd.

Powrót