Dni wolne na badania prenatalne.

• Autor wątku Autor wątku firewolf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

firewolf

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Jestem w ciąży i kilka razy w miesiącu mam wizyty w szpitalu i u GP w celu przeprowadzenia niezbędnych badan. Pracuje w prywatnym hotelu jako pokojówka. Pracodawca nie chce mi płacić za te dni w których mam badania, musze je wykorzystywać ze swojego urlopu lub brać wolne dni niepłatne.
Mam pytanie czy ma do tego prawo, czy powinien mi płacić za dni w których mam badania.

Pozdrawiam

Witam,

Byłam zdezorientowana gdyż dzwoniłam do dwóch księgowych i one mi powiedziały, że owszem mam takie prawo ale tylko jeśli pracuję w sektorze publicznym. Prywatny pracodawca nie ma takiego obowiązku, może mi zapłacić ale nie musi. Jednak na stronie Directgov pod podanym wyżej linkiem nie jest wyszczególnione, że ten obowiązek dotyczy tylko jednej grupy pracodawców.
Reasumując mam prawo domagać się płatnych dni wolnych na badania oraz na zajęcia w szkole rodzenia, po przedstawieniu zaświadczenia potwierdzającego moją ciążę i terminy spotkań, nieważne dla jakiego pracodawcy pracuję.
Jeśli pokaże pracodawcy ten artykuł mówiący o moim prawie do płatnych dni wolnych a on nie zmieni swojego zdania na ten temat, jakie kroki mogę podjąć aby zmienił swoje stanowisko w tej sprawie.

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Prawa pracownikow obowiazuja wszystkich pracodawcow - to taj jakby prywatny pracodawca nie mial obowiazku placic NIN za pracownika :)) Jezeli jestes zatrudniona to masz rowne prawa jak inni nie zaleznie od sektora. Wiekszosc pracodawcow w Uk to prywatni przedsiebiorcy - chyba,ze Ty jestes zatrudniona na zasadzie podwykonawcy i masz zalozona dzialalnosc.

mylisz pojecia. paid time off tzn. czas wolny na niezbedne wizyty a nie dzien wolny od pracy. ja mialam tak samo. burzylam sie czemu mi nie chca dac i mi w HR wytlumaczyli ze tzn. czas 1-2h na taka rzecz i potem trzeba wrocic do pracy a nie caly dzien

nawet pamietam ze koleznka odemnie z pracy chodzila tak i za kazdym razem musiala przyniesc kartke od lekarza czy poloznej o dacie rozpoczecia i konca wizyty zeby ten czas uwzglednili jako platne antenatalk appoitment. ja zdecydowalam sie brac dni z urlopu z te dni.

Powrót