Dni wolne na stażu

• Autor wątku Autor wątku iness90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iness90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
W lipcu kończy mi się staż po którym pracodawca chce mnie zatrudnić. Staż miałam łącznie 6 miesięcy. Za każdy przepracowany miesiąc przysługują mi 2 dni wolne. Odkąd pracuje miałam tylko jeden dzień wolny, czyli wychodzi że te 11 dni powinnam wykorzystać przed zakończeniem stażu. Pracodawca robi mi problemy i twierdzi że te dni mogę wykorzystać sobie później jak już będę na umowie. Czy to prawda? Wydaje mi się, że dni wolne za staż muszę wykorzystać przed końcem stażu bo inaczej przepadają? Jak dostaną umowę o pracę to prawo do urlopu liczy mi się od nowa? Czy pracodawca wogóle może nie zgodzić się na wykorzystanie przysługujących mi dni wolnych za staż? Co mam zrobić w takiej sytuacji? Pracodawca twierdzi, że będzie problem bo ktoś musi przejąć moje obowiązki. I czy będąc na stażu muszę pisać wniosek o dni wolne?
Proszę o odpowiedź.

Ostatnia edycja:
iness90 napisał:
Pracodawca robi mi problemy i twierdzi że te dni mogę wykorzystać sobie później jak już będę na umowie. Czy to prawda?
Nieprawda. Dni wolne niewykorzystane na stażu przepadają.
iness90 napisał:
Jak dostaną umowę o pracę to prawo do urlopu liczy mi się od nowa?
Tak.
iness90 napisał:
Czy pracodawca wogóle może nie zgodzić się na wykorzystanie przysługujących mi dni wolnych za staż? Co mam zrobić w takiej sytuacji?
Nie może utrudniać Ci skorzystania z Twojego prawa jakim są dni wolne. Wypisz wniosek/podanie o dni wolne i przedstaw go pracodawcy. Jeśli się nie zgodzi, niech to napisze na wniosku/podaniu, a wtedy z tym dokumentem udaj się do PUP po interwencję. Innej drogi nie ma.
iness90 napisał:
Pracodawca twierdzi, że będzie problem bo ktoś musi przejąć moje obowiązki. I czy będąc na stażu muszę pisać wniosek o dni wolne?
To, że nie ma Cię kto zastąpić jego problem, nie Twój.
Masz prawo do dni wolnych na stażu i on Ci tego nie może utrudniać. Argumentacją, że "nie ma komu przejąć Twoich obowiązków" sam się tylko pogrąża, bo stażysta jest osobą uczącą się, a nie bezkosztowym pracownikiem, którego nikt inny zastąpić nie może, więc w przypadku konfrontacji sam się pogrąża.
Niech sam Cię zastąpi w takim razie... to jego zadaniem, jako pracodawcy, jest rozwiązać ten problem.
Tak, wniosek lub podanie... w zależności czy w Twoim PUP obowiązują specjalne druki wniosków czy też nie.

Ostatnia edycja:
Powrót