Do jakego sadu pisac?

• Autor wątku Autor wątku Madziar01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Madziar01

Witam serdecznie:)
Mam problem , choc expertpm na tym forum moze sie wydac dziwny . Wole sie jednak upewnic bowiem w kwestii spraw sadowych i komorniczych jestem totalnym laikiem.
Krotko w skrocie: w 2006 roku dostalam 2 mandaty w autobusie jadac bez biletu.Nie zaplacilam a w 2007 roku przeprowadzilam sie i wymeldowalam ze starego adresu( te same miasto), zmienilam dowod i na nim widnieje nowy adres a w Urzedzie Meldunkowym i innych instytucjach widnieje juz ten nowy od tamtej chwili.
Pare dni temu dostalam pismo od komornika o wszczetej egzekucjii. Wiem , ze moge napisac wniosek o przywrocenie terminu i sprzeciw od nakazu zaplaty bowiem nigdy ich nie otrzymalam od sadu( korespondencja byla wysylana na stary adres jak sie dowiedzialam u wierzyciela. Dlug nie byl sprzedany zadnej firmie, ZTM reprezentuja od lat u nas w miescie te same Zaklady Wielobranzowe i to one sa wierzycielem w postanowieniu sadowym i u komornika.
W pismach od komornika nie ma wzmianki o e-sadzie wiec jak rozumiem na logike to mam skladac wnioski do sadu rejonowego (tego samego co wydal postanowienie) , tak?
I jeszcze jedno pytanko: czy we wnioskach(sprzeciwie) uwzgledniac date przedawnienia roszczenia czy sam fakt przedawnienia nie podajac dokladnie daty, kiedy takie przedawnienie nastalo? Wiem tylko , ze dlug powstal w 2006 r a nie wiem dokladnie jaki miesiac(chyba marzec) i nie pamietam( zapomnialam dopytac wierzyciela:() ale jakby nie patrzec to skoro ZTM zlozyl wniosek do sadu w 2011 roku (listopad) to i tak nastapilo przedawnienie, czyz nie?
Ostatnie: czy w sadzie rejonowym w aktach sprawy powinny byc uwzglednione za jakii okres , ile i inne fakty majace cos wspolnego z tym dlugiem , czy wierzyciel moze nie udostepniac tego w aktach sadowych a trzymac te je na uzytek wlasny i mi ich nie udostepnic na zyczenie, podobnie jak sad? Chcialabym uniknac ponownej rozmowy z wierzycielem bo nie nalezala ona do zbyt milych i wolalabym sie o szczegolach dowiedziec z akt sadowych.Prosze o pilna odpowiedz bo jutro mam ostatni dzien na zlozenie wniosku i z gory za nia dziekuje i pozdrawiam

1.Tak. 2. Sam fakt przedawnienia też wystarczy. 3. Powinno być , chociaż nie wiadomo czy przewodniczący tego chciał....

Dziekuje bardzo za odpowiedz, a tak juz dla 100 % pewnosci. Powolywac sie we wnioskach na konkretne paragrafy i artykuly np.przedawnienia itp czy pozostawic sama tresc wnioskow do oceny sedziego? Wolalabym nie uzywac artykulow aby sie przypadkowo nie pomylic.

Wiesz, zależy od sędziego. Na pewno pismo z powołaniem konkretnych art. np ( art. ten i ten. Dziennik Ustaw pozycja ta i ta) będzie traktowane bardziej profesjonalnie.

Witam serdecznie.
Mam problem : napisalam sprzeciw od nakaz zaplaty ale nie zrobilam tego na sadowym formularzu wiec dostalam wezwanie z sadu aby to uzupelnic. Tu zaczynaja sie dla mnie schody niestety:(
Nie bardzo wiem co wpisac w rubryke
7.ZARZUTY I WNIOSKI POZWANEGO-zglaszam zarzut(okreslic jaki?)-???
oraz
-zglaszam inne wnioski(wskazac jakie)-??
oraz
8.ZADANIE ZWROTU KOSZTOW PROCESU-??

Chce w tym sprzciwie wniesc o
-oddalenie powodztwa ze wzgledu na przedawnienie roszczenia powoda wobez pozwanego
-zlozyc zazalenie na postanowienie o nadaniu tytulowi egzekucyjnemu klauzuli wykonalnosci oraz uchylenie tego postanowienia
-zasadzic od powoda na rzecz pozwanego kosztow postepowania wg norm przypisanych( chociaz nie wiem czy slusznie bo jak dotad zadnych kosztow nie ponioslam, komornik nie zajal wierzytelnosci bo zostal uprzedzony o moim stanowisku)
Bede wdzieczna za pomoc bo czas nagli a musze jutro to wyslac , boje sie , ze blednie wypelnie ten sprzeciw albo czegos nie dopisze lub wpisze w niewlasciwe rubryki.
Z gory dziekje i pozdrawiam

Powrót