do jakiego Sądu wniosek o nabycie spadku?

• Autor wątku Autor wątku faraon1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

faraon1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
do jakiego Sądu w Warszawie składam wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po zmarłych rodzicach, mieszkali na Mokotowie w Warszawie? jeśli jest dwoje rodzeństwa dziedziczących, nie ma testamentów, to z mocy ustawy? składam 2 odpisy wniosku czy 3 (jeden dla Sądu?) czy to są sprawy długo się ciągnące? jeśli nie ma innych dzieci, rodzeństwo jest zgodne, chodzi o mieszkanie notarialne? czy po stwierdzeniu nabycia spadku zapłacimy podatek od tego? jeśli tak to ile? jeśli je sprzedamy, (mamy swoje mieszkania) to również od sprzedaży podatek :(
pozdrawiam, Wlodek

Ekspertem w dziedzinie prawa nie jestem, ale również składam właśnie wniosek o stwierdzenie nabycia spadku.

Wniosek powinieneś złożyć do Sądu Rejonowego dla Mokotowa. Musisz do niego dołączyć odpisy aktu zgonu rodziców, oraz Twoje i rodzeństwa odpisy aktu urodzenia (a w przypadku jeśli Twoje rodzeństwo to siostra, która wyszła za mąż - jej akt małżeństwa)

Nie wiem ile się mogą ciągnąć takie sprawy (i nie bardzo też wiem, co oznacza "mieszkanie notarialne...") - sama jestem ciekawa. W każdym razie od spadku, jako że jesteś w pierwszej grupie podatkowej spadku nie zapłacisz, ale od sprzedaży już chyba tak.

Tyle wiem:)

Pozdrawiam, Marta.

Witam,
dzięki za pomoc, notarialne to miałem na myśli, że jest to KW :) , a czemu uważasz, że nie płacę nic od spadku, przecież jest podana kwota wolna od podatku (9’637 zł- osoba zaliczona do I grupy podatkowej), więc wynika z tego że zapłacę: 822 zł 20 gr i 7% nadwyżki ponad 20’556 zł, nie wiem czy dobrze rozumuję :what: .
pozdrawiam

"Podatnicy, którzy nabyli własność rzeczy lub praw majątkowych na podstawie dziedziczenia, zapisu, dalszego zapisu lub polecenia testamentowego, zachowku oraz została przekroczona wartość kwoty wolnej - muszą zapłacić podatek od spadków i darowizn. Od 01 stycznia 2007 roku niektórzy podatnicy zostali jednak z tego podatku zwolnieni. Ważne jednak jest, aby śmierć spadkodawcy nastąpiła w 2007 roku. Wtedy najbliższa rodzina korzysta z całkowitego zwolnienia z podatku od spadków i darowizn."

To nas pocieszyłaś w tej smutnej chwili śmierci bliskich. Dokumenty złożone, sprawa ma być za około 3 miesiące, uprawomocnienie nie wiem kiedy po sprawie, dziękuję i pozdrawiam.

Powrót