Do jakiego ZK trafi kobieta z dolnośląskiego

• Autor wątku Autor wątku glupiromek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

glupiromek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam

Znajoma została skazana (po raz pierwszy) na 3 lata (sąd w Jeleniej Górze). Rozmawialiśmy ostatnio i twierdzi ona, że karę odbędzie w ZK we Wrocławiu na ul. Kleczkowskiej. Sprawdziłem i z tego co udało mi się wyczytać jest tam tylko AŚ dla kobiet a nie ZK. Gdzie więc trafi? Czy jest jakaś rejonizacja? Dodam, bo może to ważne, że jej mąż został również skazany w tej samej sprawie i podobno ma siedzieć na Kleczkowskiej.

ktoś pomoże?

Istnieje prawdopodobieństwo trafienia do ZK Krzywaniec k. Nowogrodu Bobrzańskiego woj. lubuskie.
Prawdopodobieństwo...

Trafi do jednego z zakładów karnych dla skazanych kobiet. W Polsce - to można napisać z całą pewnością.

na klęczki do wrocławia trafi kobieta

pellon1986 napisał:
na klęczki do wrocławia trafi kobieta

Jasne.

Służba Więzienna:

Zakład Karny Nr 1 we Wrocławiu:

- typu zamkniętego, dla odbywających karę po raz pierwszy
- typu zamkniętego dla młodocianych
- skierowani do oddziału terapeutycznego dla osób uzależnionych od alkoholu R–1/t, R- 2/t, P-1/t, P-2/t, M-1/t, M-2/t
- skierowani do oddziału terapeutycznego dla osób uzależnionych od środków odurzających lub psychotropowych, tymczasowo aresztowani i skazani M-1/t, P-1/t
- areszt śledczy dla kobiet i mężczyzn
- typu półotwartego dla odbywających karę po raz pierwszy P-2/z, P-2/p – wyłącznie chorzy na cukrzycę insulino - zależną i uczniowie szkoły.

Plus http://sw.gov.pl/Data/Files/pwozniak/przeznaczenie-zakladow-karnych-i-aresztow-sledczych-stan-na-dzien-19-pazdziernik-2011.pdf

Gdzie tam znajdujesz kobiety skazane??
Do tego co to są klęczki? Masz na myśli modlitwę w kościele?

areszt śledczy dla kobiet i mężczyzn

Dzisiaj rozmawialiśmy i ona utrzymuje, że gdy siedziała na Kleczkowskiej w AŚ to były tam tez kobiety skazane prawomocnym wyrokiem. No ale nijak sie ma to do informacji, które sam znalazłem i które zacytowane są w poście powyżej. Że dla kobiet jest tam tylko AŚ

glupiromek napisał:
Dzisiaj rozmawialiśmy i ona utrzymuje, że gdy siedziała na Kleczkowskiej w AŚ to były tam tez kobiety skazane prawomocnym wyrokiem.

Osoba, wobec której wydano prawomocny wyrok np. wczoraj również jest skazana, a mimo to przebywa na terenie Aresztu Śledczego, oczekując na transport do Zakładu Karnego...

Osoba skazana może być także w złym stanie zdrowia lub uczyć się i przez ten fakt przebywa w jednostce penitencjarnej, która umożliwia określone leczenie, nauczanie etc.

Ostatnia edycja:
glupiromek napisał:
Dzisiaj rozmawialiśmy i ona utrzymuje, że gdy siedziała na Kleczkowskiej w AŚ to były tam tez kobiety skazane prawomocnym wyrokiem.

Oczywiście, że mogły być. Z powodów, które podano powyżej oraz na przykład z uwagi na toczące się kolejne postępowania karne w "okolicznych" sądach.

Witam, ja również jestem zainteresowana tematem. Mężczyzna z prawomocnym wyrokiem z zakładu karnego i po komisji z podgrupą P-2 trafia do aresztu śledczego. dodam,ze nie toczy się inne postępowanie przed sądem. Dlaczego ?

elzbieta0691 napisał:
Witam, ja również jestem zainteresowana tematem. Mężczyzna z prawomocnym wyrokiem z zakładu karnego i po komisji z podgrupą P-2 trafia do aresztu śledczego. dodam,ze nie toczy się inne postępowanie przed sądem. Dlaczego ?

Podano tu bardzo wiele przykładów ... dlaczego (a może być ich jeszcze więcej). Nikt, kto nie zna tej sprawy nie odpowie Ci - dlaczego. Zapewne też nikt nie lubi po raz kolejny pisać tego samego, co zostało napisane raptem kilka postów wyżej a czego nie chce Ci się doczytać tudzież przyjąć do wiadomości.

Witam ponownie, dziękuję za odpowiedz i zainteresowanie. Przeczytałam dokładnie posty, ale nijak sie one mają do nurtującego mnie pytania. Jedyne logiczne wydaje się to że czeka na dalszy transport. Chore przepisy w chorym kraju niestety! Wydaje mi się że areszt sledczy jest dla tych co czekają na wyroki a nie dla tych co już ich mają.

elzbieta0691 napisał:
Chore przepisy w chorym kraju niestety!

A co zrobiłaś by te "chore" przepisy zmienić? I nie pisz, że nie masz na to wpływu.
Napisz do jakiego konkretnie Aś trafił to może się dowiesz dlaczego.

Nie wpadłaś na to, by zajrzeć na stronę tego aresztu ... Gdybyś to zrobiła to przeczytałabyś, ze areszt ten ma oddział zewnętrzny. Czyli taki "mini" zakład karny. Gdzie odbywa się karę.

Witam, wpadłam i wiem o tym co zostało napisane. Ale skazany przebywa w AŚ, a jest z wyrokiem i powinien przebywać właśnie w zewnętrznym. Właśnie to dla mnie nie jest zrozumiałe. :) Dlatego moje pytanie. Skazany z podgrupą P-2 przebywa w AŚ i ma inne warunki niż te do których został przeznaczony.

elzbieta0691 napisał:
Ale skazany przebywa w AŚ, a jest z wyrokiem i powinien przebywać właśnie w zewnętrznym. Właśnie to dla mnie nie jest zrozumiałe. :) Dlatego moje pytanie. Skazany z podgrupą P-2 przebywa w AŚ i ma inne warunki niż te do których został przeznaczony.

Pewnie dlatego, że czeka na transport do właściwego ZK.

A czy mogę prosić o informację : czy przepisy regulują czas oczekiwania na transport z Aś do przydzielonego ZK.? Dostał trzy miesiące pozbawienia wolności, komisja przydzieliła mu podgrupę P-2 a on trzeci tydzień przebywa w AŚ. Dodam,,że stawił się do ZK i stamtąd został przewieziony do AŚ. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Powrót