Do jakiej kwoty kradziez staje sie przestepstwem???

• Autor wątku Autor wątku michas25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michas25

Użytkownik
Odpowiedzi
65
Witam serdecznie nie wiem czy dobrze umiescilem ten post wiec zamieszcze go tutaj. Chcialbym zadac to pytanie w Polsce bodaj wynosi ono 300zl(?) mam na mysli jakby ten prog od jakiego kradziez jest juz przestepstwem i wtedy inaczej sie juz postepuje z takim osobnikiem. W Polsce nie ma to chyba znaczenia, ale moj kolega mial torbe aluminiowa ze soba, ukradl cos za 80funtow chyba. I tu jest moje pytanie jak to jest z tymi programi bo go przymkneli dzisiaj w jakims miejscu. Jak wygladaja te progi szczegolnie w Wielkiej Brytani tu na Wyspach dziekuje b. pozdrawiam wszystkich

RE: Do jakiej kwoty kradziez jest przestepstwem a do jakiej wykroczeniem?

Wykroczenie jest do kwoty 437,50 zł

To chyba jakas pomylka bo ja slyszalem, ze rowne 300, ale bardziej zalezy mi na tym progu w UK bo dzisiaj zamkneli mojego kolege. I tak czy siak dziekuje za odpowiedz :)

Na część Twojego pytania dotyczącego polskiego prawa i polskich progów mogę odpowiedzieć.Z angielskim prawem nie będę ryzykować, gdyż nie jestem pewna odpowiedzi.
Kradzież uregulowana jest zarówno w kodeksie wykroczeń i kodeksie karnym. O odpowiedzialności za wykroczenie albo za przestępstwo decyduje wartość zabranych rzeczy.
Zgodnie z art. 119 Kodeksu wykroczeń, kto kradnie lub przywłaszcza sobie cudzą rzecz ruchomą, jeżeli jej wartość nie przekracza 1/4 minimalnego wynagrodzenia, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
Obecnie w roku 2015, wartość minimalnego wynagrodzenia określona zgodnie z Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 11 września 2014 r. w sprawie wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę w 2015 r. i na podstawie art. 2 ust. 5 ustawy z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę,wynosi 1750 zł brutto a więc 1/4 to 437,5 zł i do tej kwoty czyn ten stanowił wykroczenie.
Natomiast przestępstwo z art.278 § 1 k.k to czyn, w której skradzione przedmioty przekraczają kwotę 437,5 zł.

michas25 napisał:
To chyba jakas pomylka bo ja slyszalem, ze rowne 300

Skoro wydaje Ci się, że wiesz lepiej - po co pytasz?

michas25 napisał:
ale bardziej zalezy mi na tym progu w UK

Spytaj zatem na forum brytyjskim...

michas25 napisał:
Jak wygladaja te progi szczegolnie w Wielkiej Brytani tu na Wyspach dziekuje
A w prawie brytyjskim jest podział na wykroczenia i przestępstwa ?

Powrót