Do kogo należa pieniądze? Komu przysługują odsetki?

• Autor wątku Autor wątku PiotrLen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PiotrLen

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Wygrałem licyt. komorniczą. Wezwany przez Sąd zapłaciłem za nieruchomość. Przysądzenia własności nie mam od 2 lat.
Czyją własnością są pieniądze, które wpłaciłem?
Komu przysługują odsetki od tej kwoty?

Skoro nie było świadczenia wzajemnego po zapłacie (za wpłacone pieniądze nie otrzymałem nabytej nieruchomości) to wydaje mi się, że jestem wciąż właścicielem pieniędzy w sądowym depozycie. A jeśli jestem właścicielem to powinny przysługiwac mi odsetki. Jak się ubiegac o odsetki?
Dziekuję za ewent. odpowiedzi i pomoc!

"Dopóki wierzyciel nie zażądał wydania przedmiotu świadczenia z depozytu sądowego, dłużnik może przedmiot złożony odebrać. Natomiast, jeżeli dłużnik odbierze przedmiot świadczenia z depozytu sądowego, złożenie do depozytu uważa się za niebyłe.
"

To znaczy, że wierzyciel moze podjąć pieniądze z depozytu sądowego (jeśli o depozycie wie). Dopóki ich nie podejmie należą one do Ciebie. Ponieważ wyrokiem sądu musiałeś je zapłacić nie wiem czy możesz je podjać bez konsekwencji. A czy licytacja została unieważniona?

Zwróć jednak uwagę, iż wpłacającym nie był dłużnik a nabywca licytacyjny.

Ok, ale z tego co zrozumiałam z postu to sąd wezwał PIOTRLEN do zapłaty, czyli z jakiś przyczyn nie zapłacił w czasie i stał się dłużnikiem. Przepraszam z gory jeśli źle oś zrozumiałam.

Wniosek z tego taki, że jeszcze daleka droga przede mną. Przepraszam, za wprowadzenie w bład.

Dziękuję za właczenie się do mojego postu. Każda opinia jest dla mnie ważna.

Otóż: Nie byłem i nie stałem się dłużnikiem. Po wygraniu licytacji komorniczej Sąd wzywa nabywcę do wpłacenia pełnej kwoty nabycia na konta sądowe.

Licytacja nie została unieważniona. Sprawa egzekucyjna, której częścią jest licytacja komornicza, jest zawieszona do czasu zakończenia sprawy spadkowej(dłuznik zmarł, i trwa postępowanie spadkowe po dłużniku).

Kupiłem nieruchomość (licytantów było wielu) za ok. 84% wartości i to w czasie, gdy nieruchomości były droższe.
Nawet na lokacie bankowej miałbym z wpłaconych pieniędzy do depozytu sądowego rocznie ok. 5% odsetek. Po dwóch latach miałbym ponad 10% więcej niż wpłaciłem.
Jeszcze tak dalej, a będzie można stwierdzić, że nie kupiłem taniej lecz drożej niż ceny rynkowe!!!

Stąd moje pytanie:
Komu przysługują odsetki? Skarbowi Państwa czy mnie?
Na tę chwilę czuję się jak mszyce wydojone przez pszczoły robotnice. :)

Jak zakończył się temat?
Otóż w końcu otrzymałem sądowe zasądzenie własności mieszkania.
Od zapłaconej przeze mnie 3 lata wcześniej kwoty nabycia mieszkania, Sąd naliczył jakieś smieszne odsetki - znacznie poniżej oprocentowania lokat bankowych
Odsetki te powiększyły kwotę do podziału dla Wierzycieli Dłużnika.
A ponieważ długi były mniejsze niz kwota uzyskana ze sprzedaży mieszkania+odsetki, to de facto odsetki powiększyły kwotę, jaką po uregulowaniu długów otrzymał z powrotem Dłużnik.
A to, że zapłaciłem za mieszkanie, a dopiero po ok. 3 latach otrzymałem postanowienie o zasądzeniu własności, Sądu juz nie obchodziło.

Pytanie pozostaje otwarte:
Komu przysługują odsetki, Dłużnikowi czy Nabywcy?

Minęły już ponad 4 lata. Czy jeszcze mogę skutecznie domagać się od Sądu wypłaty odsetek?
Na koncie Sądu przez ponad 2 lata była zdeponowana kwota w wysokości stu kilkudziesięciu tysięcy zł. Nigdy nie otrzymałem odsetek, nie przesłano mi też planu podziału do wglądu i ewentualnych zastrzeżeń. Odsetki powiększyły kwotę do podziału między wierzycieli, a resztę otrzymał Dłużnik.

Witam
Domniemam ,że postępowanie egzekucyjne w sprawie zostało prawomocnie zakończone a środki z depozytu wraz z odsetkami rozdysponowane przez Sąd . W tamtym czasie stopa depozytowa wynosiła około 3% w stosunku rocznym. Odzyskiwanie tych odsetek byłoby trudne a wręcz niemożliwe zważywszy na długi okres (przedawnienie) ale życzę powodzenia.

Witam!
Mam podobny problem. Moje pieniądze za nieruchomość nabytą w drodze licytacji leżą na depozycie już dwa lata, bo dłużnik przeciąga postępowanie. W kwietniu złożyłam do sądu pismo o wypłatę odsetek, ale sąd nie odpowiedział. Rozmawiałam z sędzią przewodniczącą i powiedziała, że wypłata jest niemożliwa, bo pieniądze mi się nie należą a poza tym nikt tego nigdy nie robił i ona nie wie, jak do tego podejść. Z linkowanego powyżej tekstu wynika, że jednak się należą. Co mogę teraz zrobić, skoro sędzia nie chce zająć się tym tematem. Poza tym za kilka dni postanowienie o przysądzeniu już się uprawomocni. Czy w takim razie odsetki przeją obok czy skoro pismo złożyłam w kwietniu, to jest to argument, by jednak mimo uprawomocnienia domagać się, by sąd wrócił do tej sprawy?

Witam
Odsetki od sum depozytowych należą się depozytariuszowi czyli Pani poniżej podstawa prawna par.16 pkt.4

Internetowy System Aktów Prawnych

Ponadto Trybunał Konstytucyjny odniósł się również do zagadnienia charakteru prawnego przedmiotowych odsetek przyjmując, z czym również należy się zgodzić, że oprocentowanie to stanowi pożytki, które za okres trwania depozytu należą się osobie, której przysługuje prawo własności w odniesieniu do samego kapitału (zdeponowanej kwoty głównej).
Do dnia 30.6.2006 r.7 wszystkie odsetki od sum depozyto*wych zdeponowane na rachunkach sądowych stanowiły dochód Skar*bu Państwa, niezależnie od tego, czyją własnością były pieniądze przechowywane w depozycie sądowym. Były one odprowadzane bezpośrednio na rachunek bankowy dochodów Ministerstwa Finan*sów, zgodnie z § 18 ust. 5 GospFinInwSPR02, który to przepis wyrokiem z 4.9.2006 r. został uznany przez TK za niezgodny z art. 92 ust. 1, art. 64 ust. 1 i 3 w zw. z art. 31 ust. 3 Konstytucji i stracił moc z dniem 14.9.2006 r.
Powinna Pani sprawdzić czy po uprawomocnienia się postanowienia o przysądzeniu własności komornik sporządził a sąd zatwierdził plan podziału sumy uzyskanej z licytacji nieruchomości i czy jest już prawomocny ,jeśli nie to może wnieść Pani zarzuty do planu podziału dotyczące odsetek ,które się należą od chwili złożenia sumy do depozytu sądowego do prawomocnego postanowienia o przysądzeniu własności. Odsetki za ten rok są niskie 0,5 lub 1 % . Niektóre sądy same wypłacają odsetki a u innych trzeba się upominać. A który to sąd jest taki opony a sędzia niedouczony ?

Jeśli sąd nie odpowiada długo a czasami tak bywa wnosi Pani skargę do wydziału wizytacji sądu apelacyjnego zazwyczaj odnosi to dobry skutek. (Przetestowane-sprawdzone)

Odrębny problem to kto płaci podatek od odsetek ... nie słyszałem o sądzie który wystawiał PIT nabywcy czy dłużnikowi.

Witam
Podatek od odsetek zwróconych przez Sąd płaci zawsze nabywca licytacyjny, kilkukrotnie otrzymywałem z Sądu wypełniony PIT-8c z którego należy odprowadzić daninę do US.

Witam,
Ile wynosi przedawnienie roszczenia o zapłatę przez Sąd odsetek od sumy depozytowej? Standardowe 10 lat?

Powrót