Do kogo należy ludzkie życie?

• Autor wątku Autor wątku mateusz02
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
M

mateusz02

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam
Do kogo należy ludzkie życie? W jakich okolicznościach państwo polskie może pozbawić człowieka życia?

życie należy do danej osoby. W Polsce nie ma ani kary śmierci ani możliwości legalnej eutanazji więc Państwo nie ma możliwości pozbawić nikogo życia.

Państwo nie może pozbawić życia nawet pośrednio ( wydając odpowiedni akt prawny) ,którego skutkiem przestrzegania tego aktu prawnego będzie śmierć?

podaj jakiś przykład.

Wybucha wojna. Państwo ustawą wzywa wszystkich do obrony granic. Część ginie tylko dlatego ,że została zmuszona przestrzegać uchwalonych przepisów prawa.

Ostatnia edycja:
Myśląc w ten sposób to wystarczy, że jedziesz drogą z podwójną linią ciągłą w osi jezdni i z naprzeciwka jakiś wariat jedzie prosto na czołowe z Tobą a ty, żeby nie łamać przepisów ruchu drogowego nie zjedziesz mu na bok bo nie wolno przecinać podwójnej ciągłej. W tej sytuacji tez myślisz, że to Państwo Polskie przyczyniło się do Twojej śmierci wydając taki akt prawny?

W opisanej przez ciebie sytuacji prawo przewiduje coś takiego jak stan wyższej konieczności wyłączający winę i umożliwiający złamanie prawa. Poświęciłem kilka godzin życia by zapoznać się z przepisami prawa czego skutkiem było to ,że dostałem jedynkę za nieodrobienie lekcji i uwagę w dzienniczku za spanie na lekcji ,ale udowodniłem ,że się mylisz:D

mateusz02 napisał:
... ale udowodniłem ,że się mylisz:D
Udowodniłeś, że nie rozumiesz co czytasz i o czy piszesz. Lepiej zajmij się lekcjami bo nie zdasz do następnej klasy

To ty się mylisz i na dodatek znęcasz się nie wiadomo czemu.
Wirusisko napisał że ,zjeżdżając na bok złamie przepis drogowy co jest nie prawdą bo ustawodawca przewidział coś takiego jak stan wyższej koniecznie ,gdzie można złamać przepis prawa.

Pomijam ,że nie ma przymusu prawnego jeździć samochodem , a do wojska zaciąga się siłą ,żeby oddać życie za polityków. Stąd i tak przykład Wirusisko był nietrafny.

Ostatnia edycja:
Według osób wierzących życie należy do Boga.

mateusz02 napisał:
... Pomijam ,że nie ma przymusu prawnego jeździć samochodem , a do wojska zaciąga się siłą ,żeby oddać życie za polityków. Stąd i tak przykład Wirusisko był nietrafny.
Albo jesteś bardzo młody i kompletnie nie masz pojęcia o czym piszesz, albo jesteś trollem i aby nie przeciągać temat zamykam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót