Do kogo skarga na bezczynność Biura RPD?

• Autor wątku Autor wątku Piotr_76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotr_76

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,

czy Biuro Rzecznika Praw Dziecka jest zobowiązane odpowiadać na wnioski obywatela wedle tych samych zasad jak inne organy państwowe, czy coś tu działa wg innych regulacji?

Do kogo zwrócić się w sytuacji jego bezczynności, jeśli po miesiącu brak jest odpowiedzi na złożony wniosek? Czy mogę złożyć gdzieś skargę, czy ponaglenie ponownie do biura?

Byłbym wdzięczny za informację.

Pozdrawiam, Piotr

Rzecznik interweniuje w sytuacji, kiedy dotychczasowe procedury okazały się nieskuteczne bądź ich zaniechano, on nie jest od tego by samemu działać ani też nie musi odpowiadać na twoje pisma.

no i właśnie interweniuje, a ja chcę się dowiedzieć w jaki sposób. Wydaje mi się, że niezależnie od zakresu udzielonych lub nie informacji powinien formalnie odpowiadać na pytania.

Z tego co rozumiem KPA w zakresie skarg i wniosków - ich formy i terminów - dotyczy także konstytucyjnych organów państwowych, a nie tylko administracji publicznej. Ludzie składają skuteczne skargi na kancelarię prezydenta, czy trybunału konstytucyjnego w związku z nieudzielaniem różnych informacji. Czy tu nie jest tak samo?

Pozdrawiam, Piotr

Powrót