do kogo skierować zażalenie?

• Autor wątku Autor wątku Mr Black
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mr Black

Użytkownik
Odpowiedzi
78
Witam!

Mam pytanie bo nie jestem pewien?

Do jakiego organu należy skierować zażalenie na postanowienie prokuratora o odmowie wszczęcia dochodzenie?

Do sądu za pośrednictwem tego prokuratora?

dzięki za szybką odpowiedź

chyba w prokuraturze mają jeszcze nieaktualne druczki z pouczeniami :D piszą żeby wnosić do prokuratora nadrzędnego nad prokuratorem który wydał postanowienie. Pytanie czy zastosowania się do błędnego puczenia moze miec negatywne konsekwencje dla pokrzywdzonego?

Nie wydaje mi się. art.16 kpk. Pewnie by przesłano do Sądu.

[cytat="Mr Black":1kt8o7l9]Pytanie czy zastosowania się do błędnego puczenia moze miec negatywne konsekwencje dla pokrzywdzonego?[/cytat:1kt8o7l9]
Skoro była odmowa wszczęcia postępowania to nie jest pan pokrzywdzonym...

ps Co pan rozumie pod pojęciem negatywne konsekwencje...?

[cytat:3lrbwf36]
Skoro była odmowa wszczęcia postępowania to nie jest pan pokrzywdzonym...[/cytat:3lrbwf36]

[lex:3lrbwf36]Art. 49. § 1. Pokrzywdzonym jest osoba fizyczna lub prawna, której dobro prawne zostało bezpośrednio naruszone lub zagrożone przez przestępstwo[/lex:3lrbwf36]

Czy nie wynika z tego, że pokrzywdzonym staje sie osoba w momencie, w którym jej dobro prawne zostaje naruszone a nie w momencie wszczęcia postępowania?

Ps. przez negatywne konsekwencje rozumiem np. odmowę uwzględnienia takiego zażalenia

Sądzę jednak, że tak by sie nie stało. W koncu pisma nalezy interpretowac zgodnie z intencja autora, a zatem jako zażalenie nalażałoby przekazać do Sądu.

Powrót