do tematu o chorobowe z ZUS

• Autor wątku Autor wątku viki2731
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

viki2731

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dziękuje za wyczerpującą wypowiedź.Co do tego że jest to planowane L-4 może to i prawda ale ja naprawde jestem chora,robiłam ostatnio wyniki.Nie chciałam narazie iść na chorobowe ale i tak dostałam wypowiedzenie.Przez dwa tygodnie byłam na urlopie.
Rejestrując sie w Urzędzie Pracy potwierdzam swoja gotowośc do pracy ale ja jej nie moge potwierdzić ponieważ jestem chora.Zatem nie odpowiadaj w ten sposób!ŻYczę Ci abyś nie musiał iść do lekarza z tego powodu co ja.

Nie da rady pobierać dwóch świadczeń jednocześnie - już to było parę razy tłumaczone - poszukaj.

Nie chce pobierać 2 swiadczeń.Pytam czy w tej sytuacji należy mi się zasiłek chorobowy ,jeżeli nie zarejestruje sie w Urzędzie Pracy ale z dokumentów dostarczonych do ZUS wyniknie że mam przepracowane rok czasu czyli mogłabym pobierać zasiłek dla bezrobotnych.

Ponieważ nie jesteś zdolna do podjęcia pracy, to nie możesz się zarejestrować jako bezrobotna,a jak się nie zarejestrujesz, to nie dostaniesz zasiłku dla bezrobotnych.
Jeśli zatrudnienie trwalo do 29.08, a od 28.08 masz zwolnienie, to za te 2 dni płaci pracodawca, a potem wypłatę zasiłku przejmuje zus. Zus nie będzie badał co byś mogła mieć jakbyś była zdrowa.
Naprawdę było parę dosyć długich dyskusji na ten temat - spróbuj poszukać.

Powrót