Dobrodziejstwo inwentarza - co w sytuacji, gdy zmarły zostawił po sobie TYLKO długi?

• Autor wątku Autor wątku huxleymew
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

huxleymew

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Chodzi mi o sytuację, w której zmarły (w tym roku) mieszkał w wynajętym mieszkaniu, więc nawet nie zostawił po sobie mebli, garnków czy telewizora. Nie zostawił też samochodu, bo nie miał, ani komputera, ani zegarka, no po prostu nic wartościowego.

Rzeczy typu szczoteczka do zębów czy ubrania, właściciel mieszkania najprawdopodobniej wyrzucił, bo mieszkanie wynajmuje już ktoś inny.

Za to zostawił w bankach kilkadziesiąt tysięcy długu (+pewnie jeszcze jakieś chwilówki, o których nie wiem). Brał kredyt, żeby spłacić inny kredyt, resztę przepijał i przegrywał w kasynach i wpadał w coraz większe długi.

Co jeśli przejmę taki "spadek" z dobrodziejstwem inwentarza? Cały dług się "anuluje", bo odziedziczę tylko tyle, ile zostawił po sobie majątku, czyli 0?

Kanas napisał:

Czytałem to. Ale we wszystkich rozpisanych przykładowych sytuacjach spadkodawca zostawił po sobie "coś na plusie". Co w sytuacji, gdy zostawił tylko długi? Wtedy długi automatycznie się anulują, bo kwota której mogą się ode mnie domagać wierzyciele to 0?

Z dobrodziejstwem dziedziczę cały majątek, a długi tylko do wysokości majątku - w tym przypadku majątek wynosi 0, więc odziedziczony dług też będzie wynosić 0, czyli formalnie nie odziedziczę czegokolwiek, czyli to jest tak jakbym wcale nie dziedziczył? Zarówno przyjęcie z dobrodziejstwem, jak i odrzucenie spadku da taki sam skutek? To czy ktokolwiek w ogóle będzie mnie "ścigać", skoro bez podjęcia decyzji automatycznie odziedziczę z dobrodziejstwem, czyli po 6 miesiącach dosłownie wszystko się wyzeruje i "mogę spać spokojnie"...?

przy przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza, odpowiada się za długi do wysokości majątku. w tym wypadku, skoro spadkodawca nie pozostawił żadnego majątku tylko same długi to odpowiedzialność za długi będzie do wysokości 0 zł.

pozdrawiam

Zarówno przyjęcie z dobrodziejstwem, jak i odrzucenie spadku da taki sam skutek?
Nie. Odrzucając spadek, masz problem z głowy. Przyjmując spadek z dobrodziejstwem inwentarza odpowiadasz za długi do wysokości aktywów. Aby wykazać co wchodzi w skład spadku należy po przyjęciu spadku sporządzić spis/wykaz inwentarza. Tylko on ogranicza odpowiedzialność za długi. Nie robiąc nic po przyjęciu spadku, możesz odpowiadać za długi spadkowe w 100%. Majątkiem osobistym.

Powrót