Dobrowolna spłata zadłużenia

• Autor wątku Autor wątku jacenty1221
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jacenty1221

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam! Przeglądając dokumenty znalazłem pismo od firmy Orange,jest to nota obciążeniowa za niedotrzymanie warunków umowy na czas określony na kwotę 2098,00zł.(dotyczy tel.kom) Data jaka widnieje na piśmie to 2008.01.06 od tej pory nie otrzymałem żadnego pisma od firmy Orange.Nieoficjalnie wiem, że sprawa trafiła już do komornika czy jest sens dzwonić do Orange i tłumaczyć się czy lepiej dogadać się z komornikiem?

Lepiej z Wierzycielem, zawsze taniej i mniej problemowo.

Obawiam się ze wierzyciel nie zechce wycofac sprawy od komornika

Z Komornikiem też się nie dogadasz. O ugodzie może zdecydować tylko Wierzyciel.
Może inaczej, masz jakiś majątek, pracę, rachunek z którego to majątku Komornik bez problemu wyegzekwuje dług ?

kilka pytań kluczowych:
- odebrałeś nakaz zapłaty czy trafił gdzieś na adres widmo
- kiedy sprawa mogła być w sądzie?
- zmieniałeś na przestrzeni paru lat adres zamieszkania?
- wiesz w ogóle co się działo po drodze czy nie?

do orange nie ma raczej sensu dzwonić, gdyż zapewne dług został sprzedany

żadnego nakazu nie otrzymałem
o sprawie też nic mi nie wiadomo
adresu nie zmieniłem ale byłem wymeldowany
od chwili otrzymania pisma w 2008r nic mi nie wiadomo

Kanas napisał:
Z Komornikiem też się nie dogadasz. O ugodzie może zdecydować tylko Wierzyciel.
Może inaczej, masz jakiś majątek, pracę, rachunek z którego to majątku Komornik bez problemu wyegzekwuje dług ?

Tak mam umowe na czas nieokreslony

znajomy znajomego jest komornikiem i stąd nieoficjalnie wiem

to czeka cię standardowa procedura - sprzeciw+adres zamieszkania i zarzuty. sprawa do wygrania, kwestia tylko kiedy powództwo trafiło do sądu

jerry23 napisał:
to czeka cię standardowa procedura - sprzeciw+adres zamieszkania i zarzuty. sprawa do wygrania, kwestia tylko kiedy powództwo trafiło do sądu

Żadnego pisma nie otrzymałem więc jedynie mogę sugerować się tylko wiadomością od kolegi,który poinformował mnie o samym fakcie,że sprawa trafiła do komornika dnia 21-23 wrzesień 2014 do dziś nie otrzymałem żadnego pisma lub wezwania! Chciałbym zareagować lub wpłynąć na decyzję wierzyciela czy też komornika aby uniknąć dodatkowych kosztów i nieprzyjemności o ile to prawnie jeszcze możliwe.Pozdrawiam

to idź do sądu właściwego miejscowo dla adresu jaki miało orange. odnajdą ewentualną sprawę, wszystko wyczytasz - kiedy powództwo, kto itd.

jeśli nakaz był wydany w postępowaniu elektronicznym to zadzwoń do Lublina, podaj nazwisko i też wszystkiego się dowiesz

Powrót