Dobrowolne opłacanie emerytury

• Autor wątku Autor wątku Guanabana
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Guanabana

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam,

Moja mama nie pracuje juz od dłuższego czasu, ale ostatnio dowiedziała się, że istnieje możliwość samodzielnego opłacania emerytury.

Poszperałam troszkę w internecie i znalazłam informację, że "w myśl art. 36 ust. 6 ustawy o s.u.s. osoby, które zamierzają kontynuować ubezpieczenia emerytalne i rentowe zgłaszają wniosek o objęcie tymi ubezpieczeniami w terminie 30 dni od ustania obowiązkowych ubezpieczeń społecznych"

Czy to oznacza, że moja mama nie może opłacać takiej składki?Jak to wygląda od strony praktycznej?

Będę wdzięczna za wszelkie informacje :)

Guanabana napisał:
Czy to oznacza, że moja mama nie może opłacać takiej składki?

dokładnie to to oznacza - rozwiązaniem byłoby znaleźć jakąś pracę - np. na podstawie zlecenia, nawet na niedługo i następnie zdecydować się na kontynuację ubezpieczeń emerytalno-rentowych po jej zakończeniu

Od września ub.r. to zastrzeżenie już nie obowiązuje (art. 36.6 został uchylony ustawą z 24 kwietnia 2009). Mama może dobrowolnie zgłosić się do kontynuowania ubezpieczeń emerytalnego i rentowego w każdym czasie po ustaniu ubezpieczeń obowiązkowych.

W praktyce wystarczy złożyć w ZUS wypełniony formularz ZUA a potem co miesiąc składać deklaracje DRA oraz regularnie opłacać składki za pośrednictwem banku lub poczty.

Poradnik ZUS:
http://zus.pl/pliki/poradniki/porad11.pdf

Ostatnia edycja:
zrejestr w Urzedzie Pracy , skladki , emerytura

Witam
Pracowałem za granica 3 lata chce ten okres miec wliczony do stażu pracy , jakie dokumenty potrzebuje i gdzie je sie sklada?

Jesli jestem zarejestrowany w Powiatowym Urzędzie Pracy jako bezrobotny i jestem już ubezpieczony to czy moge sam oplacac skladki emerytalne.

Jesli pracowalem zagranica przez 3 lata nie oplacalem zadnych skladek w pl czy moge je teraz oplacic ,wszystkie miesiace wstecz?

Powrót