DOBROWOLNE PODDANIE SIE KARZE art.278$ 1 kk

• Autor wątku Autor wątku Spoon21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Spoon21

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Czy ktoś mógł by mi napisać jak wygląda wniosek o dobrowolnym poddaniu sie karze??
jestem oskarżony o kradziez zeczy ruchomej o wartości 650 zł
i pozew trafił juz do sądu
chciał bym dobrowlnie poddac sie każe
za odp .z góry dziękuję

Czyli??
Mogę chyba złożyć wniosek w sądzie??
Gdzie na pierwszej rozprawie bedzie on rozpatrzony??

A mozna tak jaśniej bo niezbyt rozumiem " język " prawny
za odp. z góry dziekuję

Do momentu Pana pierwszego przesłuchania na rozprawie w sądzie może Pan powiedziec, że na podstawie 387 kpk chce się Pan poddać odpowiedzialnosci karnej bez przeprowadzenia postępowania. W tym miejcu proponuje Pan dla siebie jakąś karę.
Na ta karę musi zgodzić się sędzia, prokurator i pokrzywdzony (konkretnie ci 2 ostatni musza nie sprzeciwić się).

Są też inne warunki np. taki, że okolicznosci sprawy nie budza watpliwości, czyli wiadomo co, gdzie i jak się wydarzyło.

Może Pan również jeszcze przed rozprawą napisac pismo w tej sprawie do Sadu - to moze przyspieszyć sprawę.

Hmm a jak wygląda taki wniosek pod wzgledem GRAFICZNYM??

OKA dziękuję ogromnie oczywiście zaproponuje sobie karę w zawieszeniu :ok: a czy przykładowo musze też wyznaczyć sobie grzywne czy tylko mogę podać np. zawiasy??
Czy w tym wniosku mogę nawiązać do mojego stanu zdrowia i niskiej renty ??

Jak najbardziej tak.
Piszesz o wszystkim co może wpłynąć na decyzję sądu w tej sprawie.

Hmm czy przykładowo jak zaproponuje sobie np 1 rok w zawiasach na 2 lata sąd może mi zwiększyć lub zmniejszyć wyrok??
eee...

Może, dlatego ważne jest jak najdokładniejsze naświetlenie swojej sytuacji. Przyznać się do winy, okazać skruchę oraz opisać wszelkie przesłanki do tego żeby sąd wydał łagodny wymiar kary.

Sąd może się przychylić do twojego wniosku albo i nie to wszystko zależy od sędziego. Zmniejszyć to raczej ci mnie zmniejszy najwyżej może zwiększyć. Pozdrawiam

Witam ponownie
Mam pytanie o wniosek o zwolnienie z kosztów sadowych!
Proszę o odp.
Pozdrawiam Michał B

moge prosić o inny adres, gdzie moge znaleść taki wniosek dpk? ta niestety nie działa, pisałam już w innym temacie, jednak nikt nie odpisał. Ratujcie, pozdrawiam
Ann

Ostatnia edycja:
Powrót